Hopp til innhold

Nei til søndagsåpne butikker

Kulturdepartementet har gitt Larvik kommune endelig avslag på søknaden om at hele kommunen kan ha søndagsåpent. – Ikke et turiststed, slår departementet fast.

Larvik

IKKE TYPISK: Kulturdepartementet har slått fast at Larvik kommune som helhet ikke er et typisk turiststed, og kan dermed kan ikke butikker i hele kommunen ha søndagsåpent.

Foto: Jan Gulliksen/NRK

Ordfører i Larvik, Rune Høiseth, er imidlertid uenig med Kulturdepartementet.

– At Larvik kommune ikke er et turiststed kjøper jeg ikke. Vi er landets største campingkommune og har hytteområder spredt over hele kommunen, sier han.

En forskrift fra 1999 tillater Ula, Kjerringvik, Nevlunghavn, Helgeroa og Stavern å ha søndagsåpne butikker. Resten av Larvik kommune er derimot omfatta av ordinære lovbestemmelser om åpningstider.

Kjerringvik

KJERRINGVIK: Perlen øst i Larvik kommune er et typisk turiststed og kan ha søndagsåpne butikker.

Foto: Sigbjørn Larsen / NRK

Tidligere i år ble det kjent at Rema 1000 på Holmejordet rett utenfor Stavern hadde hatt søndagsåpent uten tillatelse. De hadde nemlig fulgt reguleringsplanen for Stavern, men Fylkesmannen i Vestfold kom fram til at butikken ligger i Larvik.

Tar avslaget til etterretning

Kommunen sendte litt senere søknad til fylkesmannen, og i neste instans klagebrev til Kulturdepartementet, som altså har avslått søknaden. I avslagsbrevet heter det departementet forutsetter at grensene for lovlig søndagshandel ikke tøyes.

Stavern

STAVERN: Byen kan også ha søndagsåpne butikker.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Vi har få valg nå, det er ingen ankemuligheter igjen. Vi må forholde oss til det departementet har bestemt nå, sier Høiseth.

Han mener ordningen burde gjelde for fler, hvis ikke bør den avvikles.

– Det kan ikke bare være noen få steder som skal få lov til det. Vi har helt klart definerte turistområder med sommergjester andre steder i kommunen. Jeg håpet at vi nå kunne en rettferdig ordning, forklarer Høiseth.

Aktuelt å ta opp senere

Siste ord er trolig sagt i saken akkurat nå, men det er aktuelt å ta opp spørsmålet ved en senere anledning, sier Høiseth.

Helgeroa

HELGEROA: Stedet vest i kommunen regnes som et typisk turiststed ifølge en forskrift fra 1999.

Foto: Erlend Larsen

– Ja, uansett om det er på kommune-, fylkes- eller nasjonalt plan gjelder vedtak bare fram til et nytt vedtak fattes. Så jeg følger med og temaet skal være i fokus hos oss.

– Urettferdig

Rune Sleveland er kjøpmann på Meny Blinken på Østre Halsen i Larvik. Han har tidligere søkt om tillatelse til å ha søndagsåpent åtte uker om sommeren, men fått avslag. Han synes avslaget kommunen nå har fått er urettferdig.

– Mine hytte- og campingkunder må reisen helt fra Halsen til Stavern for å handle når de har en nærbutikk 500 meter unna, sier Sleveland, som påpeker at det i hans nedslagsfelt er svært mange sommergjester.

– Jeg er i utgangspunktet motstander av søndagsåpent, men akkurat om sommeren er det så mange turister og hyttefolk at det er behov for å ha åpent på søndagene.