Selger flere joggesko enn ski

Det milde vinterværet har ført til sportsbutikkene i Tønsberg sliter med å selge unna vinterutstyr.

Skisalg

Det dårlige vinterværet gjør det vanskelig for sportsbutikker å selge vintervarer, men G-sport i Tønsberg har opplevd et oppsving av blant annet løpesko de siste månedene.

Foto: Lars Tore Endren

Søen ser ut til å la vente på seg i år, og gradestokken viser temperaturer vi ikke helt forbinder med vinter. Det merker sportsbutikkene, blant annet G-sport i Tønsberg.

– Når det er lite snø, ser vi stor nedgang i salget av særlig barneski. Salgsmessig er det der vi ser den største endringen i snøfattige vintre. Slike vintre går egentlig mest utover barna, som ikke får prøvd seg på ski, sier Sturla Mysen, ansatt i butikken, til NRK.no.

Han sier likevel at G-sport i Tønsberg selger ski om dagen.

– Det er jo snø på fjellet. Likevel skulle vi helt klart ønske oss at det var snø nede i lavlandet også.

Men den snøfattige vinteren er også godt for noe.

– De siste månedene har vi sett en klar økning i salget av løpesko og treningstøy. Sykkel vil også ta seg opp framover.

Les også:

Supplerer med varer underveis

Også fjorårets vinter var ganske snøfattig. Mysen sier at det er vanskelig for sportsbutikkene å planlegge innkjøp for vintersesongen.

– Spesielt fordi vi planlegger innkjøpet i mars-april året før. Vi er imidlertid litt mer heldige med leverandørene våre nå enn før. Det gjør at risikoen blir skjøvet litt bakover i verdikjeden, slik at ikke butikkene står med den største risikoen. Vi kjøper inn det vi trenger for å starte sesongen, også supplerer vi underveis, sier Mysen, og legger til:

– Alle leverandører har forstått at de ikke kan fylle butikkene fulle med vintersportvarer på starten av sesongen.

Hva skjer hvis butikkene har bestilt altfor mye for eksempel barneski eller snowboard, også får de ikke solgt dette?

– Det blir solgt neste vinter i stedet. En skøyte er heldigvis like mye verdt neste år. Er det ikke skøyteis er det vanskelig å selge skøyter til halv pris, forteller Mysen.

Tøff konkurranse

Han sier at det er tøff konkurranse blant sportsbutikkene for tida. Mysen tror det ligger an til store endringer i bransjen framover.

– Jeg tror at en del butikker vil falle fra, mye på grunn av milde vintre.