Hopp til innhold

NAV-direktør: – Det stilles større krav til sommervikarer

Økende arbeidsledighet og mangel på erfaring kan gjøre det vanskelig for ungdom som vil ha seg en sommerjobb.

Terje Tønnessen

GIR RÅD: Terje Tønnessen, NAV direktør i Telemark, forteller at det er vanskelig for unge å få sommerjobb. Det gjelder å være tidlig ute med å søke.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Kommunal og offentlig sektor søker oftere folk med høyere utdanning. Noen av grunnene er økende arbeidsledighet, og større krav om fagløp. Dette gjør det vanskeligere å få jobb og sommerjobb blant de unge på markedet.

Arbeidsledigheten har holdt seg stabil de siste månedene, men hadde en økning på 900 ledige og arbeidssøkere i mai. Det viser en fersk rapport fra NAV.

Lettest for de med utdanning

At flere bransjer stadig opplever at pila peker nedover, som igjen resulterer i oppsigelser og ledighet, gjør at det blir vanskeligere for unge og nyutdannende, mener Terje Tønnessen, direktør i NAV Telemark.

Terje Tønnessen, NAV-direktør i Telemark

Terje Tønnessen, NAV direktør i Telemark, Forteller at det er vanskelig for unge å få sommerjobb.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Arbeidsgiverne velger selv hvem de ønsker å ansette, og forventer som oftest erfaring, praksis eller høyere utdanning fra søker. Dette er en stor utfordring for de unge. Særlig når det er mange om beinet, sier Tønnessen.

Men mangel på erfaring og utdannelsen er ikke den eneste forklaringen, mener Tønnessen.

– Det å ta inn unge er et sosialt ansvar som enkelte uttrykker at de ikke har mulighet til. I tillegg har jobbmarkedet blitt mer skjult. Det er ikke like opplyst, og man må lete gjennom forskjellige plattformer og bemanningsbyråer, noe som gjør jobben litt vanskeligere, sier han.

Tips til jobbsøkeren

For å bli en av dem som får sommerjobb er hovedregelen at man må være tidlig ute, forteller Tønnessen.

Fordi flere bedrifter legger ut søknader etter sommervikarer rundt juletider, må man starte planleggingen tidligst mulig for å sikre seg noe å gjøre i sommerferien.

– Søker man i slutten av mai og juni er det som regel for sent. Send inn papirer, slik at man er i bunken når det skal vurderes. Møt opp og vis hvem du er og vis serviceinnstilling. Det er og viktig å få frem at man kan ha fleksible jobbtimer. Viser man til dette er man en konkurransedyktig søker, avslutter han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark