Hopp til innhold

Lærer om naving på ungdomsskolen

– Vi har ikke råd til å vente på at ungdommene dukker opp på kontoret vårt i fremtiden, sier ungdomskoordinator ved NAV i Sandefjord, Hilde Gogstad. Nå reiser hun rundt til Vestfoldskolene for å informere om naving.

Hilde Gogstad

Vi vil inn i barneskolen, ungdomsskolen og til videregående for å informere om naving, forteller ungdomskoordinator Hilde Gogstad i NAV Sandefjord.

Foto: Linn Løkken / NRK

«Naving» er et begrep som har slått rot i Norge, og er kort fortalt ungdommer

som er lei av skolen og som går på NAV for å få penger i stedet for å få seg en jobb.

Nå går NAV nye veier for å forebygge fremtidige navere. For tiden reiser ungdomskoordinator Hilde Gogstad rundt til ungdomsskoler for å informere.

Les også:

– Ta egne valg

Hovedbudskapet til Gogstad er enkelt og greit at dagens ungdommer må være bevisste på sine valg og våge å ta dem.

– Alle norske ungdommer har mulighet til å gå videregående skole og deretter få seg en utdanning, derfor er det viktig at elevene er klar over at de er avhengige av å fullføre skoleløpet de har startet på for å få muligheten til dette, sier Gogstad.

Opplever du at ungdommene blir overrasket når du forteller dem dette?

Ja, noen av ungdommene tror at NAV er et alternativ til utdanning og jobb, svarer Gogstad.

I tillegg til å informere ungdommene om mulighetene de har, er Gogstad opptatt av å minne dem på at valgene de tar nå vil påvirke hvordan livet deres ser ut om 10–15 år.

– Vi har ventet for lenge

Gogstad mener at NAV tidligere har ventet for lenge med å gå ut med informasjon til unge mennesker.

– Når ungdommene ble 18 år dumpet flere av dem ned på kontorene våre hvor de forventet penger og hjelp til å skaffe seg jobb, hvorpå vi kunne fortelle dem at de burde ha gjort ting annerledes og fått seg en utdanning, forklarer Gogstad.

Hun er glad for at NAV nå har muligheten til å nå ut til elevene tidligere enn før.

– Håpet er at vi også skal kunne komme inn på barneskoler og videregående for å informere der, sier Gogstad.

– Hvordan vil dere spre informasjonen på barneskolen?

– Det må i så fall bli en slags holdningskampanje om å yte det lille ekstra i samarbeid mellom foreldrene og barna, forteller ungdomskoordinatoren.

– Foreldre må endre holdninger

Forskning viser at naving går i arv. Sannsynligheten for at barnet til en NAV-klient også ender opp på som arbeidsledig er stor.

– Vi ser helt klart at dette har en sammenheng med foreldrenes holdninger til NAV, men det har også mye med vennegjengen som barnet er i, sier Gogstad.

Likevel er det viktig å huske på at det er mulig å bryte den sosiale arven, legger hun til.

Gogstad foreller om flere ungdommer som ser det som helt utenkelig å ha sommerjobb fordi de skal reise med foreldrene sin på ferie.

– Her må foreldre ta en del av skylden for at ungdommene kommer sent inn i arbeidsmarkedet, de må hjelpe oss å dra ungdommene i samme retning, mener Gogstad.

Tøffere arbeidsmarked

Ungdomskoordinatoren legger til at det er viktig at dagens ungdommer forstår at arbeidsmarkedet har forandret seg, og at det er svært vanskelig å få jobb som ufaglært i dag.

– Mange ungdommer tror at NAV har jobber til dem, men slik er det ikke, forteller Gogstad.

Hun gir media noe av skylden for at flere ungdommer har blitt kjent med begrepet naving.

– Det er liten tvil om at ungdommene vet hva naving er takket være media, men vi opplever at de ikke vet stort mer om hva vi driver med, sier Gogstad.

Bedre førevar

Responsen fra skolene som Gogstad besøker er god ifølge henne selv. Flere spør henne om hun kan komme tilbake.

– Dette er et prosjekt som vil gagne hele Norge på sikt, selv om det koster litt penger å få det til nå i starten, sier Gogstad.

Hun mener det var på tide at NAV tok grep om situasjonen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark