Hopp til innhold

– Mange bisarre søk på en krimforfatters PC

De dikter opp de mest forferdelige drap, men hvor får de det fra?

Død kvinne

DETALJER: Noen krimbøker inneholder detaljerte beskrivelser av drap, mens andre krever leserens fantasi. (illustrasjonsbilde)

Foto: Artem Furman/Colourbox

For mange betyr påsken krimbøker og serier.

Ofte ligger det timesvis med research bak boken du har foran deg.

– Jeg tror det er ganske mange bisarre googlesøk på en krimforfatters PC eller Mac. Man har ganske mange rare spørsmål, sier Frode Eie Larsen.

Både krimforfatteren fra Larvik og Jørgen Brekke fra Horten skriver i disse dager på hver sin bok, men håper å få lest litt selv også i løpet av ferien.

Jørgen Brekke og Frode Eie Larsen.

PÅSKEKRIM: Påsken går med til å både skrive og lese krim for de to Vestfold-forfatterne.

Foto: Anette D. Stensholt / NRK

Ser for seg en dramatisk scene

Larsen forteller at det alltid faller en scene ned i hodet hans når han begynner på en ny bok. Scenen er ofte dramatisk.

– Jeg setter meg ikke ned og tenker: hvordan skal jeg ta livet av et menneske nå? Jeg syns prosessen frem mot et drap er vel så spennende, sier han.

Da han skrev sin debutbok, «Hemmeligheten», i 2011, tenkte han på hva han syns ville vært den verste måten å dø på.

– Jeg husker at jeg tenkte at det måtte være ille å bli levende begravd, sier han.

Tv-serier

Litteraturkritiker Finn Stenstad i rød genser.

TV: Finn Stenstad tror mange krimforfattere lar seg inspirere av hva de ser på tv.

Foto: Anette D. Stensholt / NRK

Litteraturkritiker Finn Stenstad forteller at det tidligere var nok å skrive at en person var knivstukket og død, men at han nå ofte ser at detaljerte beskrivelser av mordet brettes ut over flere sider i bøkene. Han tror det skyldes påvirkning fra amerikanske krimserier.

Stenstad tror også at mange krimforfattere lar seg inspirere av saker som kommer opp i media.

– Forfatterne som skriver politikrim, påvirkes nok av virkelige hendelser, legger han til og trekker frem Jørn Lier Horst, tidligere politimann, nå forfatter, som et eksempel.

Tilfeldig

Jørgen Brekkes første bok, «Nådens omkrets», inneholder ifølge forfatteren selv de mest blodige og fantasifulle drapene han har skrevet.

Boken går tilbake til middelalderen og handler om anatomiens historie og obdusering. Mennesker blir flådd levende, og huden blir brukt til å skrive på.

I utgangspunktet skulle imidlertid ikke denne boken være en krimbok. Under researchen til boken, som egentlig skulle handle om anatomi, kom han over elementer han syns passet inn i en krimhistorie.

– Da måtte jeg lage et drap som stod til researchen min, og ideen om at man kan bruke huden til å skrive på, kom. Det er faktisk blitt gjort i virkeligheten. Det finnes bøker som er bundet inn i menneskehud – det står blant annet en på et museum i Skottland, forteller han.

Etter hvert som årene har gått, er han imidlertid blitt mindre opptatt av å beskrive drapene i detalj.

– Det er mange drap i virkeligheten som er grusomme, men hvor detaljert og nærgående skal man være? Det kan være brutalt, men jeg beskriver ikke lenger drapene i detalj.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark