Grønnsakbonde Bernt Freberg hadde håpet å begynne høstingen i dag, men må fortsatt vente litt.
Åkeren på Hvasser er i ferd med å fylles av asparges, og skal vi tro bonden blir det hektisk så fort det ventede vårværet fester grepet.
– Da kan den vokse opptil ti centimeter i døgnet. Da må vi kanskje høste to ganger om dagen, forklarer Freberg.
Trenger vann
Den norske aspargesen havner veldig snart i butikkhyllene. Grønnsakbonden sier det er viktig at man husker å sette buntene i vann, på samme måte som man gjør med snittblomster.
– Den må ha vann for å holde saftstrømmen i gang. Så enkelt er det.
Matfaglig rådgiver ved Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen, er begeistret for at sesongen for den norske aspargesen står for dør.
– Vi kaller den gjerne «grønnsakenes konge». Den er stappfull av nydelig smak.
Hun erkjenner at buntene som selges ikke er billige, men håper folk tar seg råd til å smake.
– Hver eneste av disse stilkene høstes for hånd. Så får vi håpe at man synes det er verdt pengene.
Nøtter og gress
Freberg forteller at den norske aspargesen gjør det godt i internasjonale smakstester, selv om noen av kriteriene kan virke litt uklare.
– Den norske har mer smak av nøtter og gress, står det. Det er ikke så mye gress jeg spiser, men aspargesen smaker i hvert fall godt, smiler han.