Nå må du betale mindre for strømmen

PORSGRUNN (NRK): Mye snø i fjellet og kaldt vårvær gir lavere strømpriser.

strømpriser

MÅ BETALE MINDRE: Gode snøforhold i fjellet, gjør at du som strømkunde må betale mindre for strømmen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er fremdeles veldig mye snø igjen i fjellet, faktisk i de nære fjellområdene. På høyder over 7–800 meter ligger det rundt 160 prosent over normal snømengde, sier Kjetil Larsen, leder for energidisponering i Skagerak Energi.

Les også:

En potensiell kraftkilde

– Snøsmeltingen er veldig forsinket i år – det har vært mye kaldt vær, og det ser også ut til å fortsette – så det ser ut som det kommer ut i magasinene mye senere enn vanlig, forklarer Larsen.

Den store mengden snø som fremdeles ligger usmeltet, utgjør en stor potensiell kraftkilde når den til slutt smelter og renner inn i magasinene. Og stor tilgang på ressurs, er godt nytt for deg og meg.

– For den vanlige forbruker har prisene hittil i år vært litt lavere enn fjoråret, og det ser også ut til at prisene fremover kommer til å være 1–2 øre lavere enn det var i fjor. Så det blir enda lavere strømregninger enn fjoråret, som var på et lavt nivå, sier Larsen.

Kraftledning

Det er forsatt mye snø høyt til fjells, og når den smelter blir det fylt opp i vannmagasinene. Det kommer deg som strømkunde til gode.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Billigere nettleie

Vi forbrukere betaler både for strøm og for leie av nett. Strømmen vi bruker kjøper vi at vår valgte strømleverandør, mens nettleie betales til et lokalt nettselskap for å få overført strøm dit vi bor.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser at selskapet selv fastsetter nettleien, men at NVE kontrollerer at inntektene på dette ikke er høyere enn det nettselskapet har lov til å ta seg betalt fra kundene sine.

Skagerak Energi har også satt ned prisen på nettleien for sine kunder. Larsen forteller at det er et resultat av mer rasjonell drift enn tidligere.

– Skagerak var allerede den laveste eller blant de laveste i Telemark, og har ytterligere senket nettleieprisen. For en vanlig forbruker er det nok dét som betyr mer enn de reduserte strømprisene. Hvis du bruker typisk 20.000 i året, så er det en reduksjon i nettleie på cirka 700 kroner, sier Larsen.

Til sammen er det mye godt nytt for forbrukerne.

– Man ser resultatet av satsing på fornybar energi i Norge, og at det er et overskudd av kraft. Pluss at det har vært et år med stort overskudd av kraft. Og da blir prisene lavere, sier Larsen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Vigdis Hella

Siste nytt fra Vestfold og Telemark

Siste nytt fra Vestfold og Telemark