Nå kommer brunsneglene tilbake

En tørr sommer har holdt brunsneglene tilbake, men nå kommer de tilbake. – Jo flere man klarer å fange og ta livet av akkurat nå, jo færre blir det neste år, sier forsker.

Brunsnegler i bøtte

Trodde du brunsneglen var borte? Den har bare gjemt seg i varmen. Nå kryper de frem igjen og kan samles i bøttevis.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

De fleste av oss har satt stor pris på den varme og tørre sommeren. Men drømmesommer for oss, er kjedelig for brunsneglene.

Brunsnegl

Når det har kommet litt regn dukker brunsneglen opp igjen.

Foto: Erling Fløistad / Bioforsk

Nå kommer de igjen, og de er sultne.

Les også:

– Har gjemt seg i hull

Når det har kommet litt regn dukker brunsneglen opp igjen.

– I sommer har brunsneglen hatt det kjedelig. Det har rett og slett vært for tørt for dem, sier Erling Fløistad, forsker ved Bioforsk.

Han forteller at sneglene kryper ned i et hull og gjemmer seg når det blir så tørt som det har vært. I hullet gjør de ingenting.

– Snegler uten skall, slik som brunskogsnegler, trenger i prinsippet fritt vann for å være aktiv, forteller han.

Det perfekte stedet for en brunsnegl er altså en fuktig hage.

– Allerede forrige helg var det ganske mange som fikk rikelig med regn, så nå er sneglene aktive allerede tidlig på ettermiddagen. Nettene er også kjølige nok til at det kommer rikelig med fuktighet tidlig på kvelden. Den ligger til litt ut på morgenkvisten, så nå er brunsneglene aktive.

Les også:

– Ta de nå

Fløistad har lagt merke til at mange brunsnegler har spist for lite til å bli kjønnsmodne i år. Det betyr at sneglebarna ikke kan lage nye snegler i år. Det kan bare de voksne som har blitt over fem til seks cm i aktiv tilstand. Men, det er betyr ikke at det blir færre av dem til neste år.

– De fleste har mer enn nok til å holde bestanden ved like, forteller Fløistad.

Sliter du med snegler i hagen råder forskeren deg til å ta dem nå.

– Jo flere man klarer å fange og ta livet av akkurat nå, jo færre blir det neste år. Dette fordi det er færre voksne snegler i hagen nå enn det har vært mange år tidligere.

Paul Eriksen har et eget våpen mot brunskogsneglene.