Hopp til innhold

Nå kommer bjørkepollenet

Nå er det under en uke igjen til sesongen starter.

Bjørkepollen
Foto: Berit Roald

Or og Hassel har gjort seg ferdige med pollenspredningen. Salix (selje/vier/pil) er i gang, og om mindre enn en uke starter bjørkepollensesongen på Østlandet. For landets 900 000 allergikere er det dårlig nytt.

Se pollenvarselet her.

Hallvard Ramfjord

Hallvard Ramfjord er pollenanalytiker og følger bjørkepollenets ferd gjennom Norge hvert år.

Foto: Per Harald Olsen

– I år ser det ut til at bjørkepollenet starter først på Østlandet, og brer seg nordover, Trondheim kommer trolig ca. en uke etter Oslo, et par uker etter er bjørka klar i Bodø, og enda et par uker etter er den i gang i de nordligste områdene, sier Hallvard Ramfjord som er pollenanalytiker i Norges Astama – og allergiforbund (NAAF).

I tillegg starter spredningen først ved kysten. Det tar gjerne noen dager fra den starter på kysten til den når innlandet. Det har også litt med regionale værforandringer å gjøre, forklarer Ramfjord.

– I Danmark har bjørka startet spredningen av pollen allerede, og vanligvis ligger Oslo en uke etter, sier pollenanalytikeren som har god kontakt med kolleger i nabolandene våre.

Les også:

Hva er allergi?

Lege Jan Magnus Fredheim

– Begynn med allergimedisiner nå, anbefaler lege Jan Magnus Fredheim.

Foto: Linn Løkken / NRK

Allergi er en feilaktig respons på noe som i utgangspunktet er ufarlig. Noen av cellene i kroppen reagerer på det de oppfatter som farlig, og utløser histaminer.

– Histamin er et kjemisk stoff som er i noen av kroppens celler, og det frigjøres når vi blir utsatt for et allergen, for eksempel pollen, som i utgangspunktet som er ufarlig, men som hos allergikere blir tolket som en fiende mot kroppen, sier lege Jan Magnus Fredheim.

Men hos allergikere er disse cellene i overkant ivrige, de oppfatter ufarlig pollen som noen farlig, og utløser forsvar mot det. Så når vi tar allergimedisiner, antihistaminer, er det for å hindre cellene i å reagere på det som ikke i utgangspunktet er farlig for oss.

Begynn medisinering nå

– Det kan være lurt å begynne å ta medisinene nå, for å være i forkant, sier Fredheim.

Begynner du et par uker før den varslede pollensesongen, så fyller du opp kroppen med antihistaminer, og motvirker dermed kroppens forsvar mot det ufarlige pollenet.

– Det er umulig å vite akkurat når pollensesongen starter, den begynner forsiktig, før det plutselig eksploderer, så derfor er det lurt å forberede kroppen, sier legen.

Bjørk

Bjørkepollenet sprer seg med vinden og kan reise langt. For en allergiker er en regnværsdag som en fridag.

Allergikere reagerer forskjellig. Noen slipper unna med lett rennende nese og lett kløe i øynene. Andre får kraftige pusteproblemer og utslett. Noen er veldig hemmet og kan ikke bevege seg utendørs.

– Medisinen hjelper ikke nok, for dem som er veldig plaget. Og på dager med ekstrem spredning, merker nesten alle allergikere noe, sier Fredheim.

Allergikere føler seg også ofte trøtte og uopplagte og får nedsatt konsentrasjonsevne. Mange opplever at allergien går ut over arbeid og skoleresultater.

Flere liker å pukke kvister med "gåsunger" fra selje, vier eller piletrær og sette dem i vann som pynt hjemme på våren, men det er ikke så lurt dersom det er en allergiker i huset.