Hopp til innhold

Nå kan du stemme på kjøpesenteret

Som en av de første i landet har Porsgrunn kommune tatt i bruk et rullende stemmelokale. «Valgborg», som bilen heter, skal møte folk der de er.

Valgborg

PÅ VEIEN: Ordfører Robin Kåss og kommunikasjonsrådgiver Hege Schjødt Øverås i Porsgrunn kommune løfter stemmebåsen på plass i det rullende valglokalet.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Det er mange som forhåndsstemmer her i sentrum, men vi ønsker også at folk skal kunne forhåndsstemme der de bor, sier ordfører Robin Kåss (Ap).

«Valgborg» kommer til å kjøre rundt til de største arbeidsplassene, stå utenfor butikker og rundt i bydelene, slik at det skal bli lettest mulig for folk å stemme.

Valgborg

Det rullende stemmelokalet «Valgborg» er på veien for å møte folk der de er.

Foto: Øystein Økter / NRK

Under landssnittet

Ved stortingsvalget i 2013 lå Porsgrunn kommune under landsgjennomsnittet i valgdeltakelse. Valgdeltakelsen i Porsgrunn lå på 77,3 prosent, mot 78,2 prosent for hele landet. Med et rullende stemmelokale håper nå kommunen at flere vil bruke stemmeretten.

– Vi ønsker å gjøre det lettere for folk å stemme. Ved at man kan stemme i sin egen bydel, ved sin egen nærbutikk eller arbeidsplass, tror vi at flere kommer til å bruke stemmeretten sin, sier ordføreren.

Folk setter pris på det rullende stemmelokalet.

– I en hektisk hverdag er det greit å benytte seg av dette tilbudet, så har man fått gjort det. Og hvis det kan være med på å øke valgdeltakelsen er det også veldig bra, sier Petter Strand Pedersen.

– Positivt

Han kunne godt tenke seg å benytte seg av valgbilen.

– Ja, jeg hadde ikke hatt noe problem med det. Sikkerheten er jo den samme og du er anonym i valget ditt, så det må jo være bra, sier han

To valgmedarbeidere er med i bilen for å assistere velgerne og ta imot stemmesedler. Valgkortet trenger du ikke tenke på, så lenge du har med legitimasjon.

Nina Reisz synes «Valgborg» er et godt tiltak for å få flere til å stemme.

– Det syns jeg er positivt, absolutt, sier hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark