Nå kan det bli færre NAV-kontor i distriktene

NAV-direktøren i Telemark sier det kan bli færre NAV-enheter framover og utfordrer kommunene til å se på felles løsninger. – Uholdbart for distrikta, mener ordføreren i Nissedal.

NAV Telemark

NAV-ENDRINGER: Lite tyder på at det vil bli ett NAV-kontor i hver kommune i Telemark FRAMOVER.

Foto: Else Jorunn Saga / NRK

– Vi må diskutere hvordan vi er til stede i de enkelte kommunene, sier NAV-direktør Terje Tønnessen.

NAV-ansatte skal i større grad oppsøke folk hjemme og på jobb og gjøre saksbehandlingen, skriver VG.

Samtidig skal mindre NAV-kontorer legges ned. Det går fram av arbeidsminister Anniken Hauglies nye store NAV-plan som settes i gang de neste månedene.

Større og færre

I dag er det et NAV-kontor i alle de 18 kommunene i Telemark.

Terje Tønnessen, NAV-direktør i Telemark

NAV-direktør Terje Tønnessen mener kommunene i Vest-Telemark, Øst-Telemark og Midt-Telemark må se på felles løsninger.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Stat og kommune eier NAV-kontorene sammen, og NAV-direktøren i Telemark sier de nå utfordrer kommunene med hva som er mest hensiktsmessig.

– Kommuner må kanskje se på en felles NAV-enhet som en enhet, som et kompetansemiljø. Hvis de kan bevege seg rundt i kommunene, blir tjenesten til stede, men ikke nødvendigvis med NAV-kontor alle steder.

– Men vil noen kontorer bli lagt ned?

– Ja, hvis det blir for smått, eller et for lite fagmiljø, så er det en vurdering om en skal ha et NAV-kontor eller om en skal integrere seg i tjenesten i kommunen.

Har venta på det

Halvor Homme, ordfører i Nissedal

Nissedalordfører Halvor Homme (Ap) mener en nedlegging av NAV-kontoret vil ramme de svakeste.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Ordføreren i Nissedal, Halvor Homme (Ap), sier han har gitt opp å bli overraska og skuffa over stadige sentraliseringsforslag fra regjeringa, og at han bare har venta på neste etat ut.

– Regjeringa ønsker ikke at det skal bo folk i distrikta, Vi som bor i mindre urbane strøk får det hele tida vanskeligere med å tilby like og rettferdige tjenester.

Han kan likevel gå med på at større fagmiljøer får større ekspertise, men mener brukerne er avhengig av en viss nærhet til NAV-kontoret.

Bjørn Sverre Birkeland

Tinnordfører Bjørn Sverre Birkeland (Sp) mener grunnlaget for hele NAV-reformen er i ferd med å reverseres.

Foto: Jarle Andersen

Tinn-ordfører Bjørn Sverre Birkeland (Sp) mener endringer i NAV føyer seg inn i rekken av sentraliseringer og gjør det vanskeligere å drifte distriktskommuner.

– Hvis tjenesten blir bedre for brukerne, er det bra, men jeg mistenker at det ikke handler om det. Jeg tror tilgjengeligheten blir enda vanskeligere.