Hoggormen er våken

Men de biter sjeldent med gift, med mindre du truer den. – Ta deg en røyk hvis du blir bitt, er rådet fra zoolog.

Nå er hoggormen våken fra vinterdvalen

VIDEO: Hoggormsesongen er i gang.

– Når de første solstrålene varmer, så legger den seg frem for å lade batteriene sine. Den er jo vekselvarm, som gjør den avhengig av temperatur, forteller slange-entusiast Erik Jacobsen (56).

Hver vår er han ute på jakt etter hoggorm. Han har sine faste plasser å lete etter dem, og i våres fant han den i Moutmarka på Tjøme.

– De er ganske stedbundne, så jeg vet sånn cirka hvor jeg skal lete, og da finner jeg dem stort sett.

Erik Jacobsen med hoggorm

REKORDJAKT: Erik Jacobsen ønsker en gang å slå norgesrekorden for lengste hoggorm.

Foto: Ellen Storm / PRIVAT

Frykt ikke for påsketuren

Zoolog og museumslærer ved naturhistorisk museum i Oslo, Petter Bøckman, forteller at det ikke er grunn til å frykte hoggormen når du skal på tur i skog og mark i påsken.

– Hoggormen er ikke farlig med mindre du er en direkte trussel for den.

Han forteller at hvis du møter på en hoggorm nå, vil den være ekstra slapp etter vinterdvalen.

– De fleste går tur der det er snø i påsken, og hoggormen trives ikke på snø. Ormen vil også pare seg snart, så la hoggormen gjøre sine hoggorm-ting, er rådet fra Bøckman.

Han tilføyer at ormen ikke klarer å bite gjennom skoene de fleste bruker på denne tiden.

– De kan klare å bite gjennom tøysko, så ikke pirk på hoggormen med tåa hvis du har på deg Converse-sko.

Hoggorm

OPPE FRA VINTERDVALEN: Hoggormen varmer seg i sola etter vinteren.

Foto: Ellen Storm / PRIVAT

Hvis ulykken er ute

Hoggormen bruker ikke mer gift enn nødvendig ved et bitt, men hvis du mot all formodning klarer å sette ormen i en situasjon der den må forsvare seg gang på gang, slik at den tømmer seg for gift, da har Bøckman et litt uvanlig råd å gi.

– Ta deg en røyk. Det er kanskje eneste gangen du blir rådet til dette, men da senker du blodomløpet og du holder deg rolig.

Fredet

Rådgiver ved miljø- og samfunnssikkerhetsavdelingene hos Fylkesmannen i Vestfold, Sigurd Anders Svalestad, forteller at hoggormen er fredet, men hvis den er en direkte trussel mot barn eller dyrene dine, kan det være nødvendig å avlive den.

– Men hoggormen kan også være nyttig da den spiser mus, som vi heller ikke er så glad i.

Vil ha norgesrekord

Hoggormen Erik fant i midten av mars i år, var cirka 70 centimeter lang, noe som er langt til en hoggorm å være, ifølge Folkehelseinstituttet. Der står det skrevet at en hoggorm sjeldent blir lengre enn 65 centimeter lang. Men Erik har et håp om å finne de større ormene.

– Jeg har funnet en på 83 centimeter, og Norgesrekorden er på 86, så jeg mangler tre centimeter. Jeg håper jo å slå rekorden en dag, smiler Erik.