Hopp til innhold

Nå er de på det digitale nødnettet

– Kan ikke sammenlignes med det vi hadde før, det er nærmest en revolusjon, sier brannsjefen.

Automatisk brannmelding

Dette var den første meldingen brannvesenet fikk over det nye nødnettet.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

– Dette er en milepæl for oss, sier brannsjef i Vestfold Interkommunale Brannvesen, Per Olav Pettersen, til NRK.no.

Klokka 12 i dag gikk de over fra det analoge sambandet, til det mye omtalte digitale nødnettet.

– Det er et samband som man nesten ikke kan sammenligne med det vi hadde før, det gir helt andre muligheter. Det har en helt annen dekningsgrad og talekvaliteten er mye bedre enn det vi har hatt tidligere. Så dette er nærmest en revolusjon for oss, forklarer Pettersen.

– Hva er den viktigste endringen?

– Det er at vi nå kan kommunisere med helse og politi direkte på vei til skadestedet. Det har vi hatt store problemer med tidligere. Det gir helt andre muligheter for den første som kommer fram til å gi tilbakemeldinger.

Les også:

Første melding etter 11 minutter

Brannsjef Per Olav Pettersen

Per Olav Pettersen er strålende fornøyd med det nye sambandet.

Foto: ARNT E FOLVIK / VIB

Åpningen ble markert på Sandefjord brannstasjon i dag, og kun 11 minutter etter at det nye sambandet var tatt i bruk, kom den første meldingen.

Meldingen kom til Kopstad brannstasjon, etter at en melder var trykket inn i Våle. Brannvesenet fikk en automatisk melding, og rykket ut. Det var ingen brann på stedet.

– Jeg håper at det nå viser seg for befolkningen at vi kan levere en enda bedre tjeneste. At vi kan gjøre ting riktig helt fra starten av, og hjelpe dem som trenger det, forklarer Pettersen.

Han sier at selv om det har gått smertefritt så langt i dag, så vil det kunne være noen oppstartsproblemer.

– Noen barnesykdommer det er det jo. Nødnettet i seg selv har jo vært veldig forsinket. Så det har vært noen utfordringer for oss, og ikke minst 110-sentralen vår i Drammen, å holde det gamle nettet i drift. Og så har det vært noen utfordringer med å få det opp og gå nå, men vi har greid det, avslutter Pettersen.