Nå er de her igjen

De gjør det de kan for å komme seg inn gjennom hulrom og vinduer i huset. Det er bare én ting som kan holde dem unna.

Edderkopper i fleng

I NORSKE HUS: Eksempler på edderkopper du finner i norske hager og hjem. Slapp av; de skader verken kropp eller hus, ifølge Folkehelseinstituttet.

Foto: Helene Hillestad / NRK

Det er et årlig fenomen at edderkoppene trekker inn om høsten.

– Det er gjerne hanner som er på jakt etter hunner, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved skadedyravdelingen hos Folkehelseinstituttet.

Edderkoppene er vanligvis utendørs, men kommer inn når det begynner å bli kaldere i lufta.

Gjennom vinduer

Selv om det kan virke som om det er mange edderkopper i år, er det ifølge forskeren ingen stor forskjell i antall edderkopper fra år til år.

– De må ha mat. Det kan bli mye edderkopper der det er rikelig tilgang på mat. Der det ikke er mange insekter til stede har ikke edderkoppene noe å leve av.

Å hindre at edderkopper kommer inn i huset på jakt er vanskelig, men ifølge Ottesen slår de seg ikke til ro hvis det ikke finnes mat.

Edderkoppene kommer gjennom vinduer og alle hulrom de kan komme gjennom i huset.

– Den eneste måten å hindre dem i å komme inn på er eventuelt ikke å åpne vinduer og dører eller å sette netting i vinduene om natten. De er spesielt ute om natten, om dagen er de mer i skjul, sier han.

Gift i kjevene

– Husedderkoppene er blant de største edderkoppene vi har. I mørke kjellere finnes en glinsende, sjokoladebrun art som har store, hvite eggkokonger som henger fra kjellertaket, forteller Ottesen.

– Er det noen grunn til å være redd for dem?

– Nei. De har gift i kjevene som alle andre edderkopper, men dette er ikke dødelig. I tillegg er de sky og feige, sier han.

Kan komme flere edderkopparter

I Norge har vi ikke farlige arter som vi har andre steder i verden, men på samme måte som den såkalte «mordersneglen» har kommet inn i landet på grunn av planteimport er det ikke utenkelig at andre edderkopparter også kan etablere seg i Norge.

– Vi får stadig inn nye edderkopparter. Det er en som ligner på arten vevskjerring som har etablert seg i Norge de senere årene. Den holder til i hus og er et eksempel på en art som har fått global utbredelse i menneskets bolig på grunn av globaliseringen, sier Ottesen.