Kan være aske fra skogbrannen i Sør-Europa

Mystisk stoff i Frierfjorden kan være aske fra skogbrannen i Sør-Europa. Både i Sverige og i Storbritannia har man merket restene av orkanen «Ophelia».

Oljelenser ved Rafnes

MYSTERIE: Brannvesenet la natt til tirsdag ut oljelenser ved Øvre Ringsholmen utenfor Rafnes i Bamble. Nå viser det seg at det trolig er sot fra skogbranner i Sør-Europa som har funnet veien til Frierfjorden. FOTO: JAN KRISTOFFERSEN / BAMBLE BRANNVESEN

Foto: Jan Kristoffersen / Bamble brannvesen

Natt til tirsdag ble det meldt om et oljeflak utenfor Rafnes industriområde. Forurensingen strakte seg etter hvert flere kilometer innover fjorden. Det ble tidlig klart at det ikke dreide seg om olje, men hva det var fant man ikke ut av.

– Vi vet ikke hvor det kommer fra eller hva slags stoff det er. Det virker som det er små mengder, og det er ikke mulig å samle opp, sa sjefsvakt Jon Halvor Bamle ved Rafnes industriområde.

Sotpartikler

Meteorolig Kristen Gislefoss

Meteorolog Kristian Gislefoss sier det er fullt mulig at forurensingen i Frierfjorden kan være sotpartikler fra Sør-Europa.

Foto: Kristian Elster / NRK

Nå ser det ut til at det mystiske stoffet kan settes i forbindelse med skogbrannene i Portugal og Spania. Sannsynligvis er det sot fra brannene som har havnet i Grenland på grunn av et lavtrykk i Atlanterhavet.

– Vi har hatt flere observasjoner på at folk har hatt nyvasket bil som dagen etter er blitt skitten igjen av disse sotpartiklene, så det er fullt mulig at det er sotpartikler man har sett i denne fjorden, sier Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt.

Det kraftige lavtrykket ute i Atlanterhavet har ført til en tilførsel av luft helt fra Spania og Portugal opp langs kysten av Vest-Europa, forbi Storbritannia og inn mot Norge og resten av Skandinavia.

Mildvær fra Spania

Det er ikke bare sot og støvpartikler vinden har ført med seg.

– Den ga også en god del mildvær over store deler av Sør-Norge hvor vi opplevde temperaturer opp mot 16–17 grader, rett og slett det vi kaller en indian summer, sier statsmeteorologen.

«Mystisk mørke» undersøkes i Sverige

Hovedgrunnen til værfenomenet er den tropiske orkanen «Ophelia» som natt til tirsdag var ute i Atlanterhavet og beveget seg inn mot Irland. Det er på grunn av den at man klarte å frakte luft fra langt sør i Europa helt opp til oss.

Forurensing Frierfjorden

SOT: Slik så det mystiske stoffet ut når det kom på land.

Foto: Robert Hansen / NRK

Ikke helt unormalt

Gislefoss forteller at dette kan skje fra tid til annen.

– Man har jo opplevd at det har snødd, men snøen har vært rødlig på grunn av at luftmassene har kommet fra Sahara og inneholdt mye sandstøv, sier han og legger til:

– Flere steder både i Norge og Sverige har det vært kjent røyklukt de siste dagene. Det har rett og slett vært fra disse skogbrannene i Portugal og Spania.

Laster Twitter-innhold