Hopp til innhold

– Det er forferdelig luft der nede

Larvik (NRK): Anette Bull og familien kjøpte i oktober 2013 det de trodde var drømmeboligen i Larvik. Huskjøpet har utviklet seg til et mareritt, og havner nå i retten.

Mugg i bolig

PUSTER GJENNOM GASSMASKE: Fire ganger daglig må Anette Bull lufte i underetasjen. Lufta der er så dårlig at hun må bruke gassmaske for å orke og puste.

Rundt juletider slet Bull med hodepine og følte seg generelt dårlig. I tillegg synes hun det var en rar lukt i huset. Dette resulterte i en nøye undersøkelse av tomannsboligen sammen med naboen i underetasjen.

– Under kjelleren fant vi både muggsopp og masse vann som rant inn. I tillegg har vi funnet mugg bak tapetet på to av soverommene i boligen, sier Bull.

Mugg på vegg

MUGG: Slik ser det ut bak tapetet i to av soverommene i boligen.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Naboen så seg nødt til å flytte for en tid tilbake på grunn av det dårlige inneklima.

Nesten nytt hus

Da familien var på visning på huset så alt ut til å være i skjønneste orden. Boligsalgsrapporten viste ingen feil eller mangler på huset, og megler solgte boligen inn som en flott bolig med høy standard.

Boligen ble bygget i 2003, av firmaet til selger, som selv er byggmester. Takstrapporten viste seg å være utført av hans egen bror. Dette er ikke ulovlig, men burde vært opplyst om ifølge selgers forsikringsselskap, Protector forsikring.

– Jeg mistenker at selger har visst om hvilken forfatning boligen var i dag han solgte den, sier Bull.

Selger på sin side hevder han ikke har visst om problemene, og sier til NRK at han aldri ville ha solgt boligen dersom han visste om dette.

– Vi har aldri hatt problemer med fukt i huset før, da hadde vi fått hørt dette av leietakere eller takstmann da han var der.

Helseskadelig å bo i huset

Luftrenser

FLERE LUFTRENSERE: Familien har til sammen sju luftrensere i boligen.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Bull forteller at de har hatt fagfolk fra både Antisimex og Mycoteam på befaring i huset. Begge har konkludert med at noe må gjøres raskt, for slik det er nå er det helseskadelig å bo i huset.

– De har sagt at denne typen fukt kan gi både astma, kols og andre luftveisinfeksjoner. Vi forsøker å lufte mye, men ungene klager på at det er kaldt, så det er en ganske forferdelig situasjon å være i, sier Bull.

Selger sier han er sjokkert og lei seg over at huset er helseskadelig å bo i. Han mener dette er en tragedie for alle som er involvert og beklager det sterkt.

26. og 27. januar skal saken opp i Larvik tingrett, hvor de to boligeierne krever cirka fire millioner kroner til utbedringer.