Vil bruke 700 000 kroner på behandling i Sverige

Elin Maageng Jakobsen fra Tønsberg har hatt diagnosen MS (multippel sklerose) i ti år. Nå bruker hun flere hundre tusen kroner på stamcelletransplantasjon i Sverige for å bli frisk.

Elin Maageng Jakobsen trener mye

Elin Maageng Jakobsen trener mye.

Foto: Henrik Bøe / NRK

I Norge tilbys ikke den behandlingen hun tror på og skal gjennomgå.

Elin Maageng Jakobsen har tro på at hennes sykdom kan stanses og kanskje til og med reverseres ved hjelp av stamcelletransplantasjonen.

Kjøper behandling i Sverige

Onsdag reiser hun til Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

– Dette er en svært krevende behandling, men den har potensial til å kurere og stoppe sykdommen og reversere symptomene, forklarer hun.

Behandlingen er veldig kostbar og hun regner med å bruke omkring 700 000 norske kroner på å bli frisk. Hun er overbevist at hun blir det, og beskriver detaljer om både sykdommen og behandlingen på sin egen blogg på internett.

Får sine egne stamceller

Stamcelletransplantasjon er en behandling der hun får tilbake egne stamceller som er tatt ut av kroppen hennes. Hun forteller at hun har snakket med flere leger, men ingen har gitt henne informasjon om verken behandling eller mulige resultater.

Hun har fått beskjed om å være forsiktig.

– Personer som har vært gjennom en lignende behandling og blitt friske, har beskrevet i detalj sine opplevelser i blogger på internett, sier Elin Maageng Jakobsen til NRK.no

– De har beskrevet utviklingen og framgangen og alt er veldig lovende. Alle er helt klare på at de ville gjort det om igjen selv om gamle symptomer ikke har reversert, forklarer hun. – Noe annet er å stoppe det.

– Genfeil

– MS-genet er en genfeil som ligger i immunsystemet. Det ligger som en "bug" og det angriper kroppen, sier hun og legger til:

MS fungerer som små mus i huset som spiser opp isolasjonen i ledningene. Da blir det kortslutning og sikringene i sikringsskapet ryker. Det skjer også med kroppen. Det blir problemer med signalene og kroppen lystrer ikke.

Hard cellegiftkur

– Det jeg skal gjennom er å få cellegift for slå ned det gamle immunsystemet fullstendig. Da er man veldig sårbar og utsatt. Etter en tid får man tilbake sine egne stamceller som er tatt ut tidligere, og disse bygger mitt eget immunsystem opp igjen, sier den optimistiske Elin Maageng Jakobsen.

Hun er sikker på at det kommer til å virke. Hun har jobbet seg opp både psykisk og fysisk og har trent mye.

Onsdag denne uken reiser hun til Stockholm. Det blir tre turer til den svenske hovedstaden.

– Først skal jeg mobilisere stamcellene, forklarer hun. Deretter skal de høste stamcellene.

15. mai blir hun innlagt for å få cellegift og i slutten av mai transporteres hennes egne stamcellene tilbake til kroppen og immunforsvaret kan bygges opp igjen. Hun håper å være tilbake i Norge i midten av juni.

Trener mye

Elin Maageng Jakobsen fikk diagnosen for ti år siden. Rådet den gang var å ikke trene når man hadde MS. Ikke bli sliten, ikke anstrenge seg.

– Da var jeg i gang med å trene og hadde det så gøy på trening at jeg gjorde det likevel, sier hun

Nå er rådene at man skal trene hardt styrketrening når du får MS, forklarer hun.

– Jeg ligger altså ti år foran dagens behandling. Jeg tror at det jeg skal gjennom er samfunnsøkonomisk riktig. At jeg får lov til å bli friske i stedet for bare å gå og slite med en sykdom som jeg ikke vite hvordan utvikler seg, sier hun.

Bare det å kunne holde folk i jobb å unngå trygdesystemet er bra, mener hun. De fleste som er i den fasen hun er i nå, får medisin som koster en kvart million kroner i året.

– Jeg bruker egne penger på å bli frisk, andre bruker de samme summene på å kjøpe for eksempel hytte på fjellet, sier hun om kostnadene til behandlingen i Sverige.

– Jeg vet ikke hvor mange penger jeg sparer samfunnet for jeg, men det er nok en del, sier hun optimistisk.

Hvis hun ikke får stoppet dette nå så snakker vi om sykemeldinger og etter hvert trygd.

– Det er en enorm besparelse i dette, sier hun.

Elin Maageng Jakobsen er i god form

Elin Maaeng Jacobsen trener mye og er i god form før behandlingen i Sverige. Så god det er mulig å være, sier hun.

Foto: Henrik Bøe / NRK