Moustafa har endelig fått jobb

Han utdannet seg til mikrobiolog i Bagdad, men Moustafa Gibory fikk ikke jobb i Norge. Et kurs i regi av NHO ble løsningen.

Moustafa Gibory

– Jeg fikk ikke jobb. Det var frustrerende, sier Moustafa Gibory. Men nå er han glad for endelig å komme i en jobb han er utdannet til.

Foto: Geir Åge Jensen / NRK

Et kurs hos NHO har fått mange høyt utdannede innvandrere i Telemark ut i relevante jobber.

Prosjektet skal nå videreføres til resten av landet.

– Dette er et av de mest vellykkede integreringsprosjektene jeg har sett, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

– Bør ikke være noe forskjell

Moustafa Gibory får endelig jobbe med det han kan. Moustafa har fått en sjanse til å bruke utdannelsen sin fra universitetet i Bagdad. Men veien hit har vært lang.

– Det har vært slitsomt. Jeg har følt at det er urettferdig at jeg ikke får brukt kompetansen min, sier mikrobiolog Moustafa Gibory.

Gjennom et drøyt år ble han en av 24 innvandrere som fikk hjelp gjennom kurset «Global Future».

– Kort fortalt handler dette om at innvandrerne blir aktuelle for de samme stillingene som dem som er utdannet i Norge. Det bør ikke gjøres noe forskjell, sier prosjektleder i NHO Kerstin Laue.

De fleste av deltakerne hadde en karriereutvikling etter kurset. Mustafa gikk rett inn i en nyoppstartet bedrift.

– Bør fortsette med kurset

Trond Giske

– Det er for mange med fremmed kulturell bakgrunn som har problemer med å komme inn i arbeidslivet selv om de har topp utdanning. Dette kurset er helt fabelaktig, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Asta Novo er svært fornøyd med å få tak i en med høy kompetanse innen mikrobiologi.

– For oss som arbeidsgivere er det veldig ålreit å få kontakt med innvandrere med høy kompetanse. De fleste er svært motiverte for å komme seg i relevant arbeid, sier styreleder Asta Novo Carl Ivar Holmen.

Arbeidssøkende innvandrere over hele landet kan nå få mulighet til å bli med på kurs etter at Telemark og Agder har vært prøvefylker.

– Dette er et veldig viktig prosjekt. Jeg håper de fortsetter med dette i framtida også. For bedriften vår har det vært helt avgjørende å få tak i Mustafa og hans kompetanse, sier Holmen.

Asta Novo driver med produksjon av alger til biodrivstoff og biomasse.

– Helt fabelaktig

Regjeringa støtter prosjektet med tre millioner kroner.

– Det er gledelig at næringslivet tar tak i dette og bruker den kompetansen som finnes, sier Giske.

Nå opprettes det lignende kurs over hele landet for å kunne fange opp innvandrerne med høy kompetanse og gi dem en jobb de er kvalifisert for.

– Det er for mange med fremmed kulturell bakgrunn som har problemer med å komme inn i arbeidslivet, selv om de har topp utdanning. Dette kurset er helt fabelaktig, sier Giske.