Motstand mot sammenslåing

Innbyggere i Hof mobiliserer mot sammenslåing med Holmestrand foran kommunestyremøtet i kveld. Engasjementet kan bli behandlet som et innbyggerinitiativ, sier ordføreren.

Hof kommune-skilt.

Dersom kommunesammenslåingen blir en realitet, skifter Hof navn til Holmestrand.

Foto: Morten Harangen / NRK

Sammenslåingssaken er første sak på sakslista til kommunestyremøtet. Forhandlingene mellom Hof og Holmestrand er avsluttet, partene har kommet fram til en avtale og i kveld skal politikerne behandle søknaden om sammenslåing.

Det faller ikke i god jord hos alle.

– Vi oppfatter prosessen som udemokratisk, og den har gått altfor fort, sier Sissel Lagarhus, en av initiativtakerne til et fakkeltog med appeller som skal skje i forkant av møtet.

Krever folkeavstemning

Kravet fra aksjonen "Slå ring rundt bygda vår" er at det skal holdes folkeavstemning i spørsmålet om sammenslåing. Lagarhus mener at spørsmålet må forankres i folket og at politikerne må tenke seg om.

– Det er ingen skam å snu, sier hun.

Mette Måge Olsen

Ordfører Mette Måge Olsen mener at kommunen har holdt en åpen prosess på veien mot sammenslåing med Holmestrand.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Ordfører Mette Måge Olsen (Ap) er ikke enig i at prosessen rundt forhandlingene med Holmestrand har vært udemokratiske, og heller ikke at den har gått for fort.

– Utredningen om kommunesammenslåing startet i juni i fjor, og prosessen har vært åpen hele veien. Det har vært informasjon i Hof-Nytt (utgis av kommunen og sendes til alle kommunens husstander. Red.anm.), dokumenter har vært lagt ut på nettsidene til kommunen og det har vært arrangert folkemøter.

Kan bli behandlet for tredje gang

Måge Olsen sier at hun tar innbyggerne på alvor og at dette er en sak som trolig kommer opp i kommunestyremøtet.

– I dag fikk jeg vite at denne saken kommer som et innbyggerinitiativ. Jeg ser engasjementet til folk i bygda og tar dem på alvor, så jeg vil foreslå for kommunestyremøtet at vi behandler initiativet. Da blir det i så fall tredje gang på under et halvt år at spørsmålet om folkeavstemning blir behandlet i Hof.