Hopp til innhold

Møter kronprinsparet via robot

ME-syke Emil Andre Østerberg Kvenild (15) har en robot som skal hjelpe ham i undervisningen og i det sosiale. I dag møtte han kronprinsparet på Oslo Innovation Week fra sin egen stue i Larvik.

Norskutviklet teknologi som skal hjelpe langtidssyke vist frem på Oslo Innovation Week.

– Hei, så hyggelig. Hvor er du hen? Som du ser så er det ganske mange folk her, sier kronprinsesse Mette Marit.

Hun snakker med Emil Andre Østerberg Kvenild gjennom en robot. Han sitter i stua i

AV1 Robot

Andre Emil Weiseth har tatt med seg 'Emil' til Oslo. Han har blitt pyntet med sløyfe for anledningen.

Foto: Anja Strønen / NRK

Larvik med et nettbrett, og kronprinsparet er på Oslo Innovation Week og snakker med roboten.

En kamerat av Emil, Andre Emil Weiseth, har tatt med seg roboten til Oslo, slik at Emil får muligheten til å være med på møtet.

Tilbake på skolebenken

Emil har vært alvorlig syk av ME i tre år, en sykdom som gjør han sengeliggende store deler av tiden. I mai ble han testperson og fikk en robot til skolebruk. Dette gjorde at han er i gang med undervisningen igjen.

– Den hjelper meg sosialt og med skolearbeid. Så kan jeg også planlegge med venner og finne på noe etter skolen, sier han.

Robot for langtidssyke

Emil Andre Østerberg Kvenild er testperson på en robot som skal hjelpe han med undervisning og det sosiale. Her snakker han med kronprinsparet i Oslo.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Bedre kontakt med kamerater

For å ha en slik robot, må skolen eller familien betale 3 000 kroner i måneden. Siden Emil er testperson, fikk han denne gratis. Moren til Emil, Grete Østerberg Borgersen, sier at de hadde betalt prisen selv om de ikke hadde blitt testfamilie.

– Vi måtte nok ha kortet inn på noe annet, men vi ser hva Emil har fått ut av det. Både glede og kontakt med kameratene, så vi hadde nok gjort det, sier hun.

Roboten er utviklet i Norge og skal hjelpe langtidssyke med å følge undervisning og å ikke droppe ut av skole og det sosiale. En av utviklerne av roboten er Karen Dolva i «No Isolation».

Hun forteller at roboten, også kalt AV1, bidrar til at de langtidssyke lettere kommer seg tilbake etter en sykdom.

– Vi visste at vi ville hjelpe de langtidssyke barna i å delta, så roboten er et resultat av intervjuer med mange barn, lærere, sykehus og organisasjoner.

Karen Dolven

Karen Dolven er en av utviklerne i 'No Isolation'.

Foto: Anja Strønen / NRK

Må betale selv

I dag er det 60 barn og unge i Norge som har en slik robot. I første omgang må denne roboten betales for selv.

– Det er flere skoler som har kjøpt, sier Dolva, og legger til at det ofte er skolen som har ansvaret for at eleven kommer tilbake på skolebenken.

Roboten har hjulpet Emil med å få tilbake det sosiale livet og skolegang.

– Det er en positiv endring i hvert fall. Jeg kan få med meg skole og slappe av på samme tid, det er fint det, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark