Hopp til innhold

Monica fikk forretningside i karantene: – Målet er å begrense smitte

Da Monica Nygård (47) fra Porsgrunn ble satt i karantene i fjor, kom ideen om et munnskjold som skal begrense dråpesmitte.

Monica Nygård, Protmas

SATT I KARANTENE: Monica Nygård ville gjøre noe for å begrense smitten.

Foto: Pernille Andrea Aubert Gilje / NRK

Ferieturen til Bulgaria i februar 2020 gikk ikke helt etter planen for Monica Nygård. Allerede på første feriedag ble hun syk med feber, hodepine, hoste, tungpustethet og sår hals.

– Det var akkurat de samme symptomene som vi kunne lese om ved koronasmitte. Vi tenkte og prata om det, men det var så langt vekk at det var ikke en reell ting for oss tenkte vi da, minnes hun.

Nygård var syk under hele ferieoppholdet. Da turen gikk hjem igjen til Norge bar det rett i karantene.

Monica Nygård, Protmas

SATSER: Monica Nygård satser alt på sin nye bedrift.

Foto: Pernille Andrea Aubert Gilje / NRK

Hun ble aldri prioritert til en koronatest, og fikk heller derfor aldri påvist covid-19. Likevel er Nygård overbevist om at det var korona hun hadde da.

Ønsker å begrense smitte

Nygård jobbet på tidspunktet som sykepleier på sykehjem, og var redd for å smitte pasientene sine da hun skulle tilbake igjen på jobb. Hun brukte tiden i karantene på å finne ut av hvordan hun kunne begrense smitte.

– Det var stor manko på både munnbind og håndsprit. Det var da jeg tenkte at jeg måtte lage noe som kunne vaskes, og da kom ideen om munnskjoldet.

Innsiden av masken, Protmas

MUNNSKJOLDET: Innsiden av munnskjoldet.

Foto: Pernille Andrea Aubert Gilje / NRK

Med støtte fra lokalt næringsliv og Innovasjon Norge har Nygård opprettet firmaet Protmas, og de første eksemplarene av munnskjoldet er i dag til salgs. Nygård har ingen ansatte per nå, men hennes fire barn har bidratt under oppstarten.

I dag har 47-åringen tatt permisjon fra jobben sin som sykepleier for å satse for fullt på forretningsideen, og hun har målet klart for seg.

– Jeg håper at dette kan hjelpe flere, og at det kan begrense smitte, forteller hun.

Samtidig understreker Nygård at munnskjoldet ikke er godkjent som smittevernutstyr. Hun forklarer at det brukes nesten som et visir bortsett fra at det ikke dekker for øynene.

Hun mener likevel at det er et godt alternativ til munnbind i gjøremål i hverdagen.

Leder av prosjektet Helseinnovasjon Telemark Preben Hjallum, mener at munnskjoldet kan være med på å begrense dråpesmitte, men understreker at han ikke er noen smittevernekspert.

Får ros

Hjallum hjelper etablert helsenæringsliv og nye helsegründere i regionen med å utvikle sine innovasjonsprosjekter. Han har også veiledet Nygård under hennes oppstart.

Preben Hjallum

IMPONERT: Preben Hjallum er imponert over hva Nygård har fått til på knapt ett år.

Foto: Jørn Roar Bamble / Proventia

Han er imponert over innsatsen, og roser Nygård for det hun har fått til på knapt ett år.

– Vanligvis tar produktutvikling to til tre år. Monica har kjørt på med hjelp fra lokalt næringsliv, men først og fremst har hun gjort denne jobben ved å stå på selv. Det er det som må til, sier Hjallum.

Mange med nye ideer

Nygård er ikke alene om å tenke nytt under koronapandemien.

Nav har ikke noen tall, men erfarer likevel at det er mange som har startet for seg selv som følge av pandemien. Direktør i Nav Vestfold og Telemark, Terje Tønnessen, synes folk har vært flinke til å tenke kreativt.

Mange ser seg rundt og skaper noe nytt. De ser etter muligheter både i eksisterende arbeidsliv, men også i ett nytt arbeidsliv, sier Tønnessen.

Terje Tønnessen

SYNES FOLK ER FLINKE: Terje Tønnessen, Nav direktør i Vestfold og Telemark, sier mange har vært flinke til å tenke nytt under koronapandemien.

Foto: Rolf-Christian Hatling / NRK

Han tror folk vil ha godt utbytte av å være kreative i tiden fremover også.

– Jeg tror dette bare er starten på en ganske stor omstilling i arbeidslivet og i samfunnet for øvrig. De som er kreative og flinke til å tenke litt annerledes fremover, de vil skape noe, og de vil være med på den interessante reisen fremover.