Hopp til innhold

Mistet to tanter i tungtvannsaksjonen

Hun mistet to av tantene sine da ferga D/F Hydro ble senket på Tinnsjøen i 1944. Turid Møller Johansen og familien hennes fra Skien har på nytt blitt minnet om tapet gjennom NRKs tv-serie.

Bodil Bjørg og Reidun Karlsen

Bjørg (i midten) ble 16 år, Reidun (til h.) ble 14 år. Bare lillesøster Bodil på 12 1/2 var igjen av barna i familien Karlsen.

Foto: Privat

Eldstejenta Bjørg Karlsen (16) skulle stå til konfirmasjon det året. Sammen med søsteren Reidun (14) var de på Rjukan for å hente konfirmasjonskjolen.

– Det var bare uflaks at de var med akkurat den ferja. Slik jeg er blitt fortalt det var det to kjekke jenter. De bodde sammen med sin mor og far og lillesøster Bodil i Skien, forteller Turid Møller Johansen

Lillesøster Bodil er hennes mor og hun har fortalt litt om det som skjedde de tunge dagene i 1944.

Lite hjelp å få i 1944

– Jeg vet ikke så mye om hvem som kom med dødsbudskapet og hva som skjedde de nærmeste dagene etterpå. Men familien var preget av hendelsen i mange år. Husk at dette var i 1944. Mormor og morfar hadde mistet to av de tre barna de hadde. Det sto ikke noe traumeteam klart. Det var ingen krisepsykiater å få hjelp hos. De måtte bare hjelpe seg selv, forteller hun.

Det er tydelig at det er vanskelig for Turid Møller Johansen å fortelle dette.

– Det er ikke lett for meg å snakke om dette, selv om det er 70 år siden. Jeg snakker om tjukke slekta og to jenter som skulle vært tantene mine.

Turid Møller Johansen

– Avisene skrev nøkternt om hva som skjedde, men det har preget familien vår at de to tantene mine døde så unge, forteller Turid Møller Johansen.

I tv-serien «Kampen om tungtvannet» får seerne se at det var en diskusjon om man skulle senke ferja eller ikke. Spørsmålet var: skulle man ofre uskyldige sivile for å hindre at tyskerne skulle få tungtvannet og kanskje kunne produsere en atombombe.

Preget familien

Aviser om senkingen av D/F Hydro

Avisene skrev om sprengningen som kostet 14 nordmenn og fire tyskere livet.

Foto: Roald Marker / NRK

For familien, som var redusert fra fem til tre personer, ble det en vanskelig tid. Moren til Turid Møller Johansen fortalte at det ikke var lett å vite hvordan man skulle oppføre seg.

– Mamma sa: Skulle man le? Nei. Skulle man spille piano? Nei. Det var rett og slett sorgen som rådde i heimen, fortalte hun meg.

I siste episode av «Kampen om tungtvannet» fikk seerne se sprengningen av D/F Hydro. Turid Møller Andersen så episoden og forteller at det var tøft.

– Jeg hadde grua meg til å se siste episode. Alt i alt var det en fin serie, men jo: Det var hardt å se på, sier hun.

– Kjøper du argumentet at man reddet mange andre liv ved å sprenge ferja?

– Jeg vet nesten ikke hva jeg skal svare. Det er en avveiing man måtte ta. Uansett, jeg er ikke bitter på at det ble som det ble.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark