Ministere på befaring i Vestfold

Miljøvernminister Erik Solheim og Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen fikk i dag se oljen langs vestfoldskjærgården med egne øyne.

Ministere

Både Miljøvernminister Erik Solheim og Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, var i dag på befaring i Vestfold-skjærgården etter at containerskipet Godafoss grunnstøtte i Hvaler før helgen.

Foto: John Andre Samuelsen / NRK

Ministerne ble fløyet over Vestfold får å observere skadene fra lufta.

– Det er trist å se olje som trekker inn mot land på Tjøme. Det er flott naturområde, og den oljen som ligger i vannskorpen kan gå på fugl og drepe den, sier Solheim.

Samtidig som oljen traff Sandefjords-fjorden mandag ettermiddag melder det interkommunale utvalget mot akutt forurensning (IUA) at det skal være olje på Svenner, Tjøme og Sandø.

Alt om oljeutslippet.

Saken fortsetter under bildet.

Oljeskadet ærfugl

Statens naturoppsyn har fått tillatelse til å avlive de sjøfuglene som lider fra oljesølet.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Statens naturoppsyn har i dag samlet inn død sjøfugl, men det er uklart hvor mange fugler som er døde.

Beredskapen er god nok

Miljøvernminister Erik Solheim mener beredskapen til Kystverket er god nok.

– Beredskapen har vist seg å være god. Det er gjort en fabelaktig forbedring av beredskapen siden Full City, sier Solheim.

Fiskeri- og kystminister lover en full gjennomgang etter grunnstøtingen utenfor Hvaler.

– Det er klart at vi skal evaluere alt, når denne aksjonen er over. Når vi vet alt om årsakssammenheng og hendelsesforløp. Vi skal gå igjennom alt for å se om ting kan gjøres bedre, sier Berg-Hansen.

Olje utenfor Jomfruland

I løpet av dagen har fartøy fra kystverket fulgt oljesølet sørover langs Telemarks-kysten.

Leder for IUA-Telemark, Finn Flogstad, sier det er funnet oljeskadd fugl ved Jomfruland og Stråholmen.

– Det er observert olje inn mot iskant rundt en halv nautisk mil ut fra Jomfruland. I forhold til det som er Kystverkets kart er vi ganske engstelig for den situasjonen, sier Flogstad.

Flogstad tror det er fare for at oljen kan nå land langs Telemarks-kysten.

Saken fortsetter under bildet.

Finn Flogstad

Leder i interkommunalt utvalg mot akutt forurensing, Finn Flogstad, frykter at oljen kan nå land langs Telemarks-kysten.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Det er det hele tiden. Det vil være slik at isen som er inn mot land vil fungere som en barriere, men vi kan hele tiden risikere at vi får bakevjer som oljen blir ført inn. En dreining av vindretningen kan gjøre det problematisk for oss, sier Flogstad.