Hopp til innhold

Mindre sol, færre båter

Det kommer neppe som noe sjokk. Tall fra Skjærgårdstjenesten viser at aldri har skjærgården vært brukt mindre enn sommeren 2015. Det dårlige sommerværet får skylda.

Svabergene ble skikkelig vasket
Foto: Reidar Berg

Den vanlige konklusjonen etter årets Vestfold-sommer er at det var kaldt, det var mye vind og en god del regn. Det har hatt sitt å si for trafikken i skjærgården vår også.

Øystein Hovde, avdelingsleder for Skjærgårdstjenesten Mågerø og medarbeider Casper Næss

- Det har vært lite båter og folk i skjærgården i sommer, sier Øystein Hovde, driftsleder i Skjærgårdstjenesten. Her sammen med medarbeider Casper Næss (t.h.)

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

– På godt norsk sier vi «all time low», sier Øystein Hovde, driftsleder i Skjærgårdstjenesten.

Men har hatt litt å gjøre likevel

Alle brukstall skjærgårdstjenesten har hentet inn, viser at årets bruk av skjærgården, er blant de laveste, så lenge registreringene er gjennomført.

– Vi gikk ned 25 prosent i forhold til i fjor, som var en fantastisk sommer. Nå er det ikke uvanlig med svingninger, men det er var en veldig dårlig sommer i år, sier Hovde, som sier at det er helt tydelig at folk styrer seg inn etter været. Mangler sola, mangler folka.

Men helt arbeidsledige er Skjærgårdstjenesten ikke.

– Vi har jo ikke hatt den hektiske sommersesongen som vi kan ha med renovasjonsordningen vår. Men vi driver jo med annet og, sier Hovde.

Skjærgårdstjenesten har ansvaret for beitedyrene som går rundt på øyene. Det samme gjelder badeflåter og badebøyer som skal ut og inn.

– Båtfolket er ikke «slubberter» lenger

Litt opprydding i skjærgården blir det alltid.

Skjærgårdstjenesten i farta

Skjærgårdstjenesten har mange oppgaver, blant annet renovasjon på øyene. Akkurat den tjenesten har det vært lite bruk for sommeren 2015.

Foto: NRK

– Det er lenge siden båtfolket var «slubberter», så det meste av det som finnes av søppel i skjærgården, det er marint avfall som kommer fra kontinentet.

Han mener mye har skjedd på de siste 20 årene. Terskelen for å la søpla eller teltet bli liggende når øya forlates, er blitt mye lavere.

– En og annen engangsgrill finner vi jo, men det var noe helt annet for 20 år siden.

Men det marine søppelet som blir liggende på svabergene i Norge, etter en lang ferd over havet fra kontinentet, det blir verre.

– Det er nok mest internasjonalt søppel, så det må nok en internasjonal avtale på plass for at det skal bli slutt på forsøplinga av havene, mener Hovde.