Hopp til innhold

Mental Helse: – Håper på mindre medisiner i psykiatrien

SKIEN (NRK): Fra 1. juni skal alle med psykiske lidelser få mer medisinfri behandling i Norge. Hverken de som skal helbrede eller de som skal bli friske tror det er mulig å stoppe all medisinbruk.

Jill Arild

Jill Arild i Mental Helse Telemark håper at de som ikke ønsker medisiner, kan få et annet tilbud.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Jill Arild er forventningsfull og litt utålmodig. Siden 2010 har hun og andre fra forskjellige organisasjoner jobbet for et nytt tilbud i psykiatrien. Lederen i Mental Helse Telemark er fremdeles aktiv i «Fellesaksjonen». For dette tror hun på.

– Det er viktig å få andre alternativ enn medisiner, sier Arild til NRK. Hun peker på samtaleterapi, fysisk trening, akupunktur og musikkterapi. Det er flere ting som ikke får plass i et pilleglass.

Noen kommer fremdeles til å måtte bruke medisiner. Det avhenger helt av diagnosen og hva som er best for pasienten.

– Det er alltid noen som har et godt liv takket være medisiner. De må selvfølgelig fortsatt få det.

Trappe ned raskere

Fra kontorvinduet har klinikksjef Lars Ødegård utsikt over et stort parkanlegg og en stille elv som renner forbi bygningene på Faret i Skien. Psykiatrisk avdeling ved Sykehuset Telemark har en beliggenhet som kan gi ro i sjela.

Lars Ødegård

Klinikksjef Lars Ødegård sier sykehuset skal følge opp pasientene godt under medisinfri behandling.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Det er flott, sier han og viser til spørsmålet om pasientene skal få bestemme mer over medisinbruken sin. Det er mange som allerede har medisinfri behandling ved sykehuset, og flere skal det bli.

Ødegård peker på at det er diagnoser der det er vanskelig å unngå medisinbruk. Nå skal de være mer bevisst på om det er mulig å trappe ned på medisinene raskere enn de ellers ville ha gjort.

Han utelukker ikke at behandlinga kan ta lengre tid for pasienter som ikke bruker noen medisiner.

På plass 1. juni

Alle helseforetakene i Norge skal ha et reelt tilbud til dem som ønsker et alternativ til medisiner. Det har Helse- og omsorgsdepartementet bestemt.

– Vi forventer at tilbudet er på plass innen fristen 1. juni, opplyser statssekretær Anne Grethe Erlandsen til NRK.

Konstituert direktør Geir Bøhler i helseforetaket opplyser at det valget blir gjort i løpet av kort tid.

Utfordringer

Jill Arild er spent. Det koster penger å opprette nye tilbud og å følge opp disse. Dette blir en utfordring for politikerne og helseforetakene.

Hun krysser fingrene for at de rette personene skal jobbe med dette. Disse pasientene kommer til å kreve en tett oppfølging.

– Jeg tror at du må være ideologisk overbevist om at dette er et behandlingstilbud som kan fungere, avslutter lederen i Mental Helse Telemark.

Piller

I framtida kan det bli mindre bruk av piller mot depresjoner og andre psykiske lidelser.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark