Meteorologen: – Hold deg unna fjellet med sommerdekk

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for fjellovergangene i Sør-Norge,

Kolonnelys

VENTER UVÆR: Meteorologisk institutt advarer alle bilister mot å ha på sommerdekk om de skal over fjellet i Sør-Norge de neste dagene.

Foto: Bodil Udstuen

Fra søndag kveld er det ventet vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge på grunn av sterk vind og snø. Mandag ettermiddag er det også ventet forbigående storm i høyfjellet Jotunheimen-Trollheimen.

– Vi venter inn et nytt lavtrykk med kraftig vind og nedbør, og vi anbefaler ingen å kjøre over fjellet med sommerdekk, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl.

Søndag morgen ble flere biler stående fast på riksvei 7 over Hardangervidda. Bilistene ble møtt av snøfokk og vind. Enkelte steder hadde snøen samlet seg i opptil 10–15 cm.

– En del biler kjørte seg rett og slett fast i snøen. Det er spesielt nå i mai. Vi skulle jo ønske at vinteren skulle slippe taket snart, men det ser ikke ut til at det vil skje de neste dagene, sier trafikkoperatør i Statens vegvesen, Heidi Hauge Rasmussen.

Laster Twitter-innhold

– Hold deg unna fjellet

Bente Wahl

Vakthavende meteorolog Bente Wahl, ber bilister med sommerdekk om å holde seg unna fjellet i Sør-Norge de neste dagene på grunn av dårlig vær.

Foto: Jan-Inge Hansen / met.no

Når det første lavtrykket har passert i løpet av mandagen, kommer det inn et nytt kraftig lavtrykk natt til tirsdag.

Disse lavtrykkene er veldig uforutsigbare, og prognosene endrer seg hele tiden. Det lureste er å holde seh helt unna fjellet om du har tatt på sommerdekkene, sier Wahl.

Slik ser OBS-varselet fra Meteorologisk institutt ut for søndag og mandag i Sør-Norge:

  • Aust-Agder: Fra søndag kveld lokalt vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av snø og vind.
  • Telemark: Fra søndag kveld lokalt vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av snø og vind.
  • Buskerud: Fra natt til mandag lokalt vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av snø og vind.

  • Oppland: Mandag lokalt vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av snø og vind. Om ettermiddagen forbigående storm i høyfjellet. Først på dagen kan vi få snø ned i 700-800 m i nordlige områder.

  • Hedmark: Mandag lokalt vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av snø og vind. Først på dagen kan vi få snø ned i 700-800 m i nordlige områder.

  • Rogaland: Fra sent i kveld, søndag, sørøst sterk kuling, dreiende sørlig, natt til mandag minkende. Det ventes nedbør som snø over ca 800 meter. I kombinasjon med sterk vind gir dette vanskelige kjøreforhold i fjellet

  • Hordaland og Sogn og Fjordane: Natt til mandag øking til sør og sørvest sterk kuling utsatte steder, periodevis liten og kan hende full storm. Mandag ettermiddag minkende. Det ventes nedbør som snø over ca 800 meter.

  • Møre og Romsdal: Fra mandag ettermiddag sørvest sterk kuling på kysten, periodevis liten storm. Det ventes nedbør som snø over ca 800 meter.

  • Trøndelag: Fra mandag kveld sørvest sterk kuling på kysten, kan hende liten storm. Det ventes nedbør som snø over ca 800 meter.