Mer trøbbel for Sanner

VRÅDAL (NRK): Telemark sa i dag nei til å slå seg sammen med Vestfold. Dermed er mange måneders arbeid bortkastet.

Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner ønsker ti store regioner i Norge innen 2020. Mange spår at reformen kan floppe.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NPK

I flere måneder har politikere og administrasjon i Telemark og Vestfold fylkeskommuner forhandlet fram en intensjonsavtale om sammenslåing. I dag ville imidlertid et flertall i fylkestinget i Telemark skrote hele avtalen.

De vil nemlig bli enda større.

– Buskerud, Telemark og Vestfold er den naturlige regionen gitt at man får oppgaver og regionalisert staten på en helt annen måte, sier fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid fra Arbeiderpartiet.

Fylkesordføreren stemte under dagens fylkesting derfor ikke på forslaget han selv har jobbet intenst med å utforme.

Flertallet på fylkestinget ville ikke engang stemme over avtalen.

Telemark sa i dag nei til å slå seg sammen med Vestfold. Dermed er mange måneders arbeid bortkastet.

Partiene i Fylkestinget er uenige om hvilke fylker Telemark skal slå seg sammen med.

– Motkraft mot sentralisering

Regjeringen vil at 19 fylker skal bli til 10 regioner innen 2020, og har satt frist til før jul for fylkene å bli enige. Men den siste tiden har mange sagt nei til hele reformen og flere mener at den kan bli en flopp.

– Dette er en motkraft mot sentraliseringa. Sånn det er nå fungerer det ikke. Vi får en sentralisering og en urbanisering. Dette er en måte å gjøre det på der vi har motkrefter, sier Olav Kasland i Venstre.

Med støtte fra Høyre, Venstre, Ap og KrF er håpet nå å få med seg Buskerud som har fått nei fra storebror Østfold og Akershus. Kommunal- og moderniseringsdepartementet viser til at det er Stortinget som har bedt fylket om utredningen.

– Vi har jo kommet med en avklaring på hvilke oppgaver de skal ha i de nye regionene, sier Helge Andre Njåstad (Frp) som er leder av kommunalkomiteen på Stortinget. Han er ikke enig i kritikken om at oppgaver til regionene ikke er avklart.

–​ I tillegg skal et uavhengig utvalg se på ytterligere oppgaveflytting, sier han.

– Annen type bevegelse enn tidligere

– Det er litt klassisk: fylkene vil ikke vokse før de får oppgaver og staten vil ikke gi oppgaver før de blir større, sier Njåstad.

– Men blir man ikke stående på stedet hvil?

– Jeg opplever nå at det er en annen type bevegelse enn tidligere. Vi har inngått en kompromiss med KrF og Venstre om å ha 10 og ikke 19 og det er vi innstilt på å få gjennom.

Lederen av kommunalkomiteen ser uansett positive sider ved det som skjedde i Telemark i dag.

– Det at de har en holdning om at de er mindre i dag, men kan bli større, er jo uansett noe å ta med videre, avslutter Njåstad.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark