Høyere skatt for hyttefolk

Hytteeierne mener fattige kommuner bruker dem som melkeku. Men kommunen mener det er rettferdig at hyttefolk betaler litt mer enn fastboende.

Hytte på fjellet
Foto: Colourbox.com

Han viser fram ei ganske vanlig norsk hytte. For et år siden bygde Jan-Fredrik Arnulf hytte i Tuddal, hvor foreldrene hans har feriert i årevis. Den gangen hadde han bare utgifter til brøyting, strøm og kommunale avgifter for hytta. Et år senere, er det blitt forandret.

– Altfor mye

Hytteeierne fikk tidlig beskjed om at det kom til å bli en eiendomsavgift som også ville gjelde for fritidseiendommer.

– Jeg hadde regnet med at nivået ville ligge på 3 – 5 tusen. Men den endte på 10.700,- Det synes jeg er altfor mye.

Jan-Fredrik Arnulf ser på bilde av hytta si i Tuddal.

Arnulf understreker at han godt kan tenke seg å betale hytteskatt til kommunen, men reagerer på at nivået er blitt så høyt og at kommunen, i hovedsak, skal bruke pengene til å bygge ut skole- og helsetilbudet til de fastboende.

Les også:

Kostbar kommune

Hjartdal er en fattig kommune og har politiske vedtak på å opprettholde en skolestruktur som er blitt veldig kostbar. Ordfører Sven Tore Løkslid (Ap) sier de så seg nødt til å innføre eiendomsskatten for å få økonomien på fote igjen.

Sven Tore Løkslid

Ordfører Sven Tore Løkslid sier det er grunn til å innføre eiendomsskatten i kommunen, men at det skal gjøres rettferdig.

Foto: Lorentz Berg / NRK

– Vi har et underskudd for tredje året på rad, det må vi snu ellers havner vi på ROBEK-lista. Vi har en veldig dyr skolestruktur og vi har et helsevesen som må gjøres noe med.

Omkring halvparten av norske kommuner har innført eiendomsskatt. Siden 2007 har kommunene også kunnet kreve inn skatt også for fritidseiendommer.

Mange steder er det greit, mener Mathias B. Dannevig i Norges Hytteforbund. Men han sier de opplever at noen kommuner ønsker å få mest mulig ut av folk som har hytte i kommunen.

– Det er en gruppe "verstingkommuner" som vi nå dessverre ser bruker eiendomsskatten på en måte vi ikke liker.

Dyrere for hyttefolk

Hjartdal har delt inn kommunen i soner, slik at hyttefeltene blir vurdert høyere når eiendomsskatten skal regnes ut. Dannevig mener dette går hardt ut over

Mathias B. Dannevig

Mathias B. Dannevig mener det rammer hyttefolket ekstra hardt når det innføres eiendomsskatt i en del kommuner.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

hyttefolket.

– Hvis du bygger en enebolig på 100 kvadratmeter i et boligfelt, får du en skattetakst på 800.000. Bygger du en tilsvarende hytte, er det en million mer i skattetakst, altså 1.800.000,-. Det synes vi er helt galt.

Dannevig sier hytteforbundet mener kommunen er på kant med loven. Han synes også det er veldig galt, politisk, siden hyttefolket er ikke noen "rikmannsklubb".

Han mener ordningen vil gå hardt ut over pensjonister, barnefamilier og folk fra alle lag som eier hytte i kommunen.

Skal rette opp feil

Men ordfører i Hjartdal, Sven Tore Løkslid mener kommunen har sitt på det tørre. Han sier utregningen er basert på at hyttene har høyere markedsverdi enn bolighus.

Han forstår at det kan oppleves som urettferdig at hytteeierne blir belastet hardere og har mindre tilgang på tjenestene fra kommunen. Men sier det dreier seg om en objektskatt og det er verdien på eiendommen som skal reflektere eiendomsskatten.

– Det er ikke noen forskjellsbehandling eller noen melkeku-strategi. Dette er rett og slett eiendomsskattens vesen, sier Løkslid.

Det er kommet inn omkring 1.000 klager på utregninga som kommunen har gjort. Løkslid lover nå at de skal gå gjennom alle klagene og rette opp der det er blitt gjort feil.