Mener Tajiks foredrag bryter valgloven

Telemark Frp mener valgloven er brutt i Bø og Porsgrunn. De krever omvalg etter at Aps nestleder Hadia Tajik onsdag holdt foredrag ved Høgskolen samtidig som kommunene avholdt forhåndsstemming.

Hadia Tajik i Bø

BESØKTE HØGSKOLEN: Hadia Tajik (Ap) holdt onsdag foredrag ved HSNs avdelinger i Bø og Porsgrunn.

Foto: Telemark Arbeiderparti

Red. anm: Fremskrittspartiet henviste til feil lovparagraf da de klaget denne saken inn til valgstyrene. Les mer: Frp stemte mot sin egen valgklage

Partiet hevder de som skulle forhåndsstemme måtte passere store delegasjoner Arbeiderparti-politikere for å komme frem til stemmelokalet. Nå har de sendt klage til valgstyrene i de to kommunene.

Adrian Ness Løvsjø

Adrian Ness Løvsjø (Frp) mener det at Aps nestleder og en større delegasjon fra partiet befant seg på Høgskolen under forhåndsstemmingen er et brudd på valgloven.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Tredjekandidat Adrian Ness Løvsjø mener det er skjedd et brudd på valglovens paragraf 9-4.

– Hadia Tajik og Telemark Arbeiderpartis delegasjon var på Høgskolen i Bø samtid som det ble avholdt forhåndsstemming. Stemmegivningen ble avholdt fra ti til to, mens Tajik var der mellom ti og elleve, sier han.

– I Porsgrunn hadde riktignok valgbussen reist ti minutter før Tajik startet sin forelesning, men vi har stilt spørsmål til valgstyrene om hvorvidt dette er greit, fortsetter Løvsjø.

Uenig

Odin Adelsten Bohmann organiserer Aps valgkamp i Telemark. Han er helt uenig i at partiet skal ha brutt valgloven.

– Dette føyer seg inn i rekken av desperate angrep fra Frp når våre partitopper er på besøk. Hadia Tajik holdt et faglig foredrag om ekstremisme. Vi mener det er flott for demokratiet at våre rikspolitikere har mulighet til å gjesteforelese på høgskolene, sier han.

Hadia Tajik

Telemark Frp reagerer på at Hadia Tajik (Ap) besøkte Høgskolen i Bø og i Porsgrunn samme dag som det ble arrangert forhåndsstemming ved de to skolene.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Selv om Hadia Tajik er en godt kjent Ap-politiker mener Bohmann det er en overdrivelse at det å se Tajik i øyekroken kan få noen til å stemme på Arbeiderpartiet.

– Dette er et initiativ fra studenter og høgskole til et faglig foredrag på lik linje med det Torbjørn Røe Isaksen og Siv Jensen har gjort en rekke ganger, sier han.

– De personene du referer til har jo ikke valgt akkurat dagen for forhåndsstemming for å holde et foredrag på høgskolene, svarer Løvsjø.

– Ble avvist

Stian Stiansen er ansvarlig for gjennomføring av valget i Porsgrunn kommune. Han fikk melding om klagen i går kveld og har vært i kontakt med dem som var ute med valgbilen.

– De fikk beskjed med en gang de ankom høgskolen at de måtte avslutte før Hadia Tajik kom. Tajiks delegasjon kom riktignok litt tidligere og da var det to personer som skulle avgi stemme. De ble avvist og henvist til servicesenteret i Porsgrunn, sier Stiansen.

Vurderingen av et eventuelt brudd overlater han til valgstyret. Det samme gjør Adrian Ness Løvsjø (Frp).

– Så kan det hende vi tar feil, men vi mener at det er skjedd et brudd, sier han.

– Alvorlig

Robin Kåss, ordførar i Porsgrunn

Robin Kåss sier undersøkelsene så langt har vist at de ansatte på valgbussen ikke observerte noen brudd på valgloven. Som ordfører er Kåss også leder av valgstyret i kommunen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Porsgrunnsordfører Robin Kåss skriver i en e-post at det er alvorlige påstander når et regjeringsparti som FrP krever omvalg i Porsgrunn kommune.

– Dette vil i så fall medføre at alle stemmer i Porsgrunn er ugyldige og at alle må stemme på nytt på et senere tidspunkt i et omvalg. Jeg håper ikke at FrPs utspill får færre til å stemme, skriver Kåss.

Ordføreren oppfordrer alle til å bruke stemmeretten og å fortsatt bruke forhåndstemming selv om FrP nå krever omvalg.