Hopp til innhold

Smittevernekspert mener munnbind bør tas i bruk av alle

– Om 14 dager åpner de fleste skolene og da kan det være for sent. Nå har vi sjansen til å rydde ut ny smitte, sier professor i smittevern Jörn Klein.

Professor i smittevern og mikrobiologi ved USN, Jörn Klein, mener at alle bør bruke munnbind enkelte steder allerede nå.

ØNSKER PÅBUD: – Munnbind bør brukes på offentlige steder med mange mennesker og dårlig ventilasjon, sier professor i smittevern, Jörn Klein, ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Foto: Vigdis Hella / NRK

Klein anbefaler at munnbind brukes på alle offentlige steder hvor du møter andre mennesker. Aller helst bør du begynne å bruke det allerede i dag, mener han.

Professoren tror det vil komme mange flere små smitteutbrudd spredt utover i landet fremover, etter smitteutbruddene i Moss og på Hurtigruta.

På bussen

Klein underviser i smittevern og mikrobiologi ved Universitetet i Sør-Øst Norge. Han mener munnbind bør brukes på kollektivtransport, i butikker, på venterom hos lege og tannlege.

Kanskje også på skoler og universiteter, slik Oslo Met har anbefalt. Han legger til at folk likevel må være flinke til å holde avstand og vaske hendene.

Folkehelseinstituttet sa fredag at de vil legge fram en vurdering av munnbind i midten av august. Det frykter Klein er altfor sent.

– Mange av mine kolleger som jobber med smittevern, mener også at det er for sent. Vi må lære folk å bruke det riktig. I hele Europa bruker man munnbind. Studier av bruk av munnbind i det offentlige viser at nye smittetilfeller går ned.

Professor i smittevern ved USN, Jörn Klein, om påbud og bruk av munnbind.

FOR SENT: – Etter min oppfatning er det altfor sent, sier professor i smittevern, Jörn Klein ved USN om at Folkehelseinstituttet skal legge fram sin vurdering om munnbind i midten av august.

Foto: Vigdis Hella / NRK

Ikke pålegge pasientene

Tannlege Terje Fredriksen ved Søsterhjemmet i Porsgrunn vil ikke pålegge pasientene sine å bruke munnbind på venterommet.

Selv bruker han munnbind hele dagen på jobben, men tror at folk som ikke er vant til å bruke dem, kan bruke dem feil.

IKKE PÅBUD: Tannlege Terje Fredriksen ved Søsterhjemmet i Porsgrunn vil ikke påby pasientene å bruke munnbind på venterommet, men avventer vurderingen fra FHI.

IKKE PÅBUD: Tannlege Terje Fredriksen i Porsgrunn vil ikke påby pasientene å bruke munnbind på venterommet, men mener smittevernet er ivaretatt med avstand og håndsprit.

Foto: Vigdis Hella / NRK

– Da virker det mot sin hensikt. Det er viktig å sette seg inn i hvordan man bruker et munnbind, sier Fredriksen.

Sykepleierstudentene Amalie Etholm og Emilie Wessel Dahlen sier det frister lite å bruke munnbind på offentlige steder.

– Det er en fremmed følelse å dekke til ansiktet. Men hvis situasjonen utvikler seg og det kommer en ny smittebølge, så er det kanskje riktig med et påbud, sier Wessel Dahlen.

Studenter om bruk av munnbind

FRISTER IKKE: Sykepleierstudentene Emilie Wessel Dahlen, Tonje Storhaug, og Amalie Etholm tror det vil være uvant å bruke munnbind, men at det kanskje er nødvendig med en ny smittebølge.

Foto: Vigdis Hella / NRK

Ny vurdering i august

Folkehelseinstituttet (FHI) mener at det er tilstrekkelig med de grunnleggende smittevernrådene og spesielt avstand.

De mener munnbind vil ha liten effekt med den lave utbredelsen av covid-19 i Norge i dag. Likevel vil de gjøre en ny vurdering i midten av måneden.

– Det er særlig aktuelt ved økende smittespredning og i situasjoner der det er vanskelig å holde avstand, skriver overlege Bjørn G. Iversen i en e-post til NRK.