– Dette blir useriøst

Det er fullstendig uforståelig at Norge lar være å delta i 10.000-meteren, mener skøytekongen Johann Olav Koss. – Respektløst overfor van der Horst, som burde vært tatt ut, sier han.

Johann Olav Koss.

Johann Olav Koss håper på et ordentlig oppvaskmøte etter sesongslutt. (arkivbilde)

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Fredrik van der Horst fra Tønsberg har tidligere skapt diskusjoner både i og utenfor det norske landslaget. Denne gangen blir han løftet frem som en uutnyttet ressurs for Norge i OL-sammenheng.

– Jeg mener at han blir hoppet over uten at landslagsledelsen egentlig har prioritert å sende noen som helst for å gå 10.000 meter. Det er noe vi trenger en oppvask rundt etter OL-et vi nå er med i, sier Koss til NRK.no.

For første gang skal ingen nordmenn gå 10.000 meter på skøyter i et OL. Koss er skuffet og overrasket. Han mener Horst ville vært god nok til å representere Norge.

– Det er en katastrofe at vi ikke er med på 10.000 meter. Det er en distanse vi må være med på. Det virker ekstremt useriøst og uplanlagt, sier Koss til Aftenposten.

Les også:

– Dette blir useriøst

Etter at Koss selv trente Norges nye topper i landslaget, er han nå i en posisjon hvor hans egne bragder er kommet på en historisk avstand.

– Skal dette være vår måte å si at vi ikke ønsker langdistansene i OL lenger? Jeg tror det trengs en grundig oppvask om Norges strategi videre, for dette blir useriøst, sier han.

– Kvalifiserte seg ikke

Landslagstrener Jarle Pedersen avviser kritikken fra Koss, og sier til Aftenposten at Horst aldri kvalifiserte seg til å gå 10.000-meteren for Norge.

– Hadde Fredrik vært kvalifisert, er det godt mulig han hadde vært her, sier han.

– Synd å ikke få muligheten

Horst setter stor pris på støtten fra Koss og mener selv at han burde fått muligheten til å være med i OL.

– Jeg er norgesmester og jeg har gjort en stor progresjon på alle distansene denne sesongen, så jeg føler at jeg er verdig å representere Norge. Det hadde jeg ikke sagt om jeg ikke hadde vært det. Det er veldig synd at de ikke gir meg muligheten, sier Horst til NRK.no.

– De vil prioritere lagtempo, og det skjønner jeg. Men det blir ikke det samme å sitte og se på en skøytedistanse uten å kunne heie på en norsk løper. Kabalen hadde løst seg veldig pent og pyntelig om jeg hadde vært der. Da kunne jeg tatt den plassen, sier han med et smil.

Fredrik van der Horst tror han kunne kommet blant topp 10 i OL.

– Det er litt surt, sier Fredrik van der Horst. (Foto: Philip Hofgaard)