Stafett for Haiti

Jordskjelvkatastrofen i Haiti får Vestfold Røde Kors til å ta i bruk utradisjonelle metoder for å skaffe hjelp.

Didrik J. Krager (til v) og ordfører Petter Berg

Snøskutersjåfør Didrik J. Krager er klar til å frakte ut ordfører Petter Berg med innsamlingsbøsse.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Omfanget av katastrofen er enormt, og hjelpeorganisasjoner over hele verden har satt i gang sine apparater for å bidra med bistand.

Fredag satte Vestfold Røde Kors i gang en noe utradisjonell innsamlingsaksjon. De tok rett og slett i bruk snøskuter i en spesiell stafett.

Aldri gjort før

- Vi er spente på hvordan dette fungerer, for vi har aldri gjort noe slik før. Nå sender vi snøskuterpatruljer ut til hvert rådhus i fylket for raskest mulig å mobilisere kommunene og ordførerne, sier daglig leder Bjørn Hjalmar Andersen i Vestfold Røde Kors.

Hensikten er at kommunene tar opp ballen og mobiliserer flest mulig mennesker til å gå rundt med innsamlingsbøsser.

- Vi ser at katastrofen berører folk, og jeg tror at mange vil bidra. De pengene vi får inn, skal primært brukes til å bygge opp det helsevesenet i katastrofeområdet som har brutt sammen.

Les: - Kan ikke hjelpe alle

Gate i Port-au-Prince i Haiti etter jordskjelvet

Gate i Port-au-Prince i Haiti etter jordskjelvet

Foto: Juan Barreto / Scanpix/AFP

Tok utfordringen

Ordfører Petter Berg i Tønsberg var den første som fikk besøk av en snøskuterpatrulje. Han grep stafettpinnen og utfordringen på strak arm, og vil foreslå for de andre politikerne i bystyret at kommunen gir ei krone per innbygger til innsamlingen.

- Dessuten vil jeg vil oppfordre folk i kommunen til å gi så det monner og at mange melder seg som bøssebærere. Jeg vil oppfordre andre ordførere i hele landet til å sette i gang lignende stafetter for å vise solidaritet med ofrene i Haiti.

Og dermed satte ordfører Berg seg på snøskuteren sammen med sjåfør Didirik J. Krager fra Vestfold Røde Kors for å bringe stafettpinnen (les: innsamlingsbøsser) videre til ordføreren på Nøtterøy.

Alt om Haiti og jordskjelvkatastrofen