Synger julen inn for engelskmenn

År etter år hjelper Vestfold-koret Lardal Kantori engelskmenn med åpningen av adventstid og julemarked.

Lardal kantori dro til England for å synge julen inn.

SE VIDEO: Lardal kantori i England

I 2003 ble Lardal Kantori invitert til å synge julesanger på norsk i den engelske kystbyen Great Yarmouth . Tidligere hadde andre norske kor vært der og sunget, men aldri blitt invitert tilbake igjen. I år markerte kantoriet tiårsjubileum i den store St. Nicholas-kirken i byen.

Kjell Håkestad

Kjell Håkestad stiftet Lardal Kantori i 2001.

Foto: Jan Gulliksen / NRK
Et engelsk "reinsdyr".

Et ekte engelsk 'reinsdyr'.

Foto: Jan Gulliksen / NRK
Ray og Joyce Palmer

Ray og Joyce Palmer tar turen fra Peterborough til Great Yarmouth hvert år bare for å få med seg konserten til Lardal Kantori.

Foto: Per Foss / NRK
Lardal kantori på plakaten

Lardal Kantori har fått en fremtredende plass under åpningen av julemarkedet i Great Yarmouth.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Ikke bare én gang

– Det er nesten litt surrealistisk. Jeg tror ikke det er mange amatørkor i Bygde-Norge som opplever noe slikt som dette.

Det sier Kjell Håkestad, dirigent for koret og den som stiftet det i 2001. Lite visste han den gang at en by i Norfolk i England skulle bli en så viktig arena for Lardal Kantori.

Da invitasjonen kom fra Great Yarmouth i 2003 regnet han med at besøket skulle bli en engangsforeteelse. Slik ble det ikke.

Hovedattraksjon

– På grunn av fryktelig dårlig vær første gang vi var der kom det bare 40 tilhørere. Vi syntes ikke det var så dårlig, men arrangøren inviterte oss tilbake året etter for – som de sa – å bevise at de kunne fylle kirken.

Det greide de, og nå er det nærmest blitt en tradisjon at bunadskledde korsangere fra indre Vestfold er hovedattraksjonen når julemarkedet åpner i Englands største sognekirke, St. Nicholas Minster.

Børs og katedral

Og julemarkedet – Christmas Fayre – er ikke som norske julemarkeder. For her flyttes salgsboder og gavetilbud inn i kirken. Dermed blir det enorme kirkerommet både en børs og en katedral, og tilsynelatende synes folk i Great Yarmouth at dette er helt greit.

Og noen kommer langveisfra for å få med seg norsk korsang. Ray og Joyce Palmer reiser mange mil hvert år for å oppleve konserten til Lardal Kantori. De er Norges-venner på sin hals og har vært her i landet 8–9 ganger.

– Lardal Kantori er veldig profesjonelle. De har alltid gode solister med seg og elsker tydeligvis å synge. Det er en stor opplevelse og høre dem, og vi liker at de bruker bunader. Den slags har vi ikke her i landet, sier de.

Bedt hjem på te

I år holdt koret også konsert i en liten, landsens steinkirke i Bergh Apton, et samfunn på bare 400 innbyggere. Her ble samtlige kormedlemmer invitert hjem på "afternoon tea" til vertsfamilier før konserten.

– Vi er blitt veldig godt mottatt, og folk er så gjestfrie her. Dette er virkelig moro, sier de to kormedlemmene Else Engelstad og John Arne Hellingsrud. Begge har vært med til Great Yarmouth alle de ti årene, og blir gjerne med flere ganger.

Under årets konsertturné fikk tilhørerne i de to kirkene høre en splitter ny julesang. "Christmas is for everyone" har tekst og musikk av John Farmer, den pensjonerte organisten i St. Nicholas Minster. Han har skrevet sangen spesielt for koret fra Lardal.

NRKs julaftenutgave av Norge Rundt viser et lengre innslag fra Lardal Kantoris Englands-tur.

Engelsk julemarkedsbod

Disse tre fikk pris for fineste innslag under årets 'Christmas Fayre' i kirken St. Nicholas Minster.

Foto: Jan Gulliksen / NRK