Hopp til innhold

MC-klubb skal hjelpe barn og unge

Ny MC-klubb i Skien krever vandelsattest av medlemmene, og vil jobbe mot vold og seksuelle overgrep

Karl Fredrik Aleksander Johansen og Rakel Anette Johansen

Karl Fredrik Aleksander Johansen og Rakel Anette Johansen er bikere mot vold.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

De er lidenskapelig opptatt av å kjøre motorsykkel, men også av å være medmennesker.

Den nystarta MC-klubben Safety-MC i Skien er bikere mot vold og seksuelle overgrep mot barn og unge.

Bikere er lei av å bli stigmatisert

MC-entusiastene Karl Fredrik Aleksander Johansen og Rakel Anette Johansen gleder seg over våren, men sammen med flere andre vil de få hobbyen til å dreie seg om noe mer enn bare å kjøre sykkel.

– Det å være medmenneskelig og å hjelpe andre slik jeg fikk hjelp da jeg var ung, det setter jeg stor pris på å få være med på, sier Rakel Anette Johansen.

Hun har selv opplevd å bli seksuelt misbrukt som barn. Nå vil hun og de andre medlemmene i den nystarta klubben Safety MC hjelpe barn og unge som opplever vold og overgrep til å si ifra.

Ingen behandlingsinstitusjon

Bikere mot vold
Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Klubben har en egen vakttelefon som kan ta imot henvendelser fra hele landet. Karl Fredrik Aleksander Johansen håper at de kan være enklere å kontakte når noen kvier seg for å ta den første telefonen til barnevern eller politi for å be om hjelp.

– Bare det å ha noen og lufte vanskelig situasjoner med, vi er ikke noe behandlingsinstitusjon. Men kanskje vi kan hjelpe de til å ta den første telefonen, slik at de kan få den hjelpen de trenger.

Politiet er positive til den nye MC-klubben i Skien så lenge klubben holder seg til sin rolle som gode hjelpere og ikke driver noen form for borgervern.

Bikere mot vold

Slik emblemer må medlemmene gå med.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Politiet er positive

Leder av team mot seksuelle overgrep, Torunn Fossli Sæthre, tror MC-miljøet kan gjøre det lettere for enkelte ungdommer å si ifra.

– Vold og overgrep skjer i alle miljøer. For noen kan dette være et miljø de lettere kan identifisere seg med. Jeg tenker når selv de tøffeste tør å ha dette på agendaen så blir det kanskje enda enklere å si ifra.

Hun mener de vil behandlet en melding fra MC-klubben på like måte som de ville ha gjort fra andre instanser.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Torunn Fossli Sæthre

Leder av team mot seksuelle overgrep, Torunn Fossli Sæthre er positiv til tiltaket så lenge de forholder seg til norsk lov og ikke begynner med borgervern.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Følger norsk lov

Internasjonalt finnes det flere liknende MC-klubber. Noen med elementer av borgervern. Denne klubben vil aldri oppsøke overgripere eller ta loven i egne hender, forsikrer Rakel Johansen.

– Vi følger norsk lov, og tar kontakt med politiet og forteller hvordan det er, også får de ta saken videre.

For nye medlemmer blir det krav om at de kjører med jakkemerket der det står: Bikere mot vold og seksuelle overgrep mot barn og unge. Men, ingenting blir overlatt til tilfeldighetene. Alle nye må også vise vandelsattest.

Åpent hele året

Rakel er selv lærer i ungdomsskolen. De som betjener den døgnåpne vakttelefonen for klubben blir de som kjenner best til arbeid med barn og unge

– Vi skal fortelle hva som er normalt, og hva som ikke er normalt. Det er ikke alltid så lett for barn å vite dersom noen i nære relasjoner gjør noe dumt.

Og selv om motorsyklene kun kommer fram på våren og sommeren, er hjelpetilbudet åpent hele året.

– Det å være medmenneske er ikke sesongbetont.