MC-bande tiltalt for grov vold

Fire menn står i tiltalt i Tønsberg tingrett for grov vold under særdeles skjerpende omstendigheter. Ingen av de tiltalte erkjente straffskyld da rettssaken startet i dag.

Tinghuset i Tønsberg

Fire menn står i Tønsberg tingrett tiltalt for å ha banket opp en mann i 40-årene.

Foto: NRK

En mann i 40-årene fra Tønsberg ble i januar 2013 funnet blodig og forslått i veikanten ved Stenmalen i Tønsberg. Påtalemyndigheten mener mannen ble banket opp fordi han ville trekke seg ut av en MC-klubb.

Lovløs MC-klubb

Motorsykkelklubben hvor de fire tiltalte var medlemmer definerer seg selv som en 1%-klubb. Uttrykket stammer fra USA hvor det ble hevdet at 99 prosent av motorsyklister er lovlydige, mens 1 prosent er lovløse.

Mannen i 40-årene ble kontakten av en kamerat med spørsmål om han ikke ville bli medlem i klubben. Mannen ble tatt opp som prøvemedlem, men ville etter en ukes tid trekke seg ut igjen av hensyn til sine barn. Påtalemyndigheten mener at mannen da ble banket opp som en hevnaksjon for at ville trekke seg ut av klubben.

Særdeles skjerpende omstendigheter

Jon Anders Hasle

Jon Anders Hasle er bistandsadvokat for mannen i 40-årene og bad om at de tiltalte skulle forlate rettssalen under mannens forklaring.

Foto: Linn Løkken / NRK

Mannens bistandsadvokat, Jon Anders Hasle, anmodet om at de tiltalte måtte forlate rettssalen når mannen forklarte seg.

– Han er veldig redd og vil ikke klare å være i retten om de tiltalte er til stede når han forklarer seg, sa Hasle.

Hasle fikk medhold i sin anmodning og de tiltalte måtte dermed sitte i et annet rom når mannen forklarte seg. Han fortalte da om brutal vold og om operasjoner og plager i etterkant. Han har dårligere syn og har fortsatt ikke følelse i deler av ansiktet. Mannen snakket langsomt og virket sterkt preget av episoden.

Aktor, politiadvokat Torje Arneson, mener volden skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter, ettersom det var flere som utførte volden og den var uprovosert.

Ville ikke si noe om MC-klubben

En av de tre tiltalte nektet å forklare seg i retten. De tre andre tok plass i vitneboksen, men ville ikke si noe om MC-klubben. De tiltalte bekreftet at de kjenner hverandre og var medlemmer i den samme MC-klubben, men noe mer var de ikke villig til å si.

Aktor presset de tiltalte om klubben og kontakten mellom de tiltalte. Den tiltalte Vestfold-mannen sa at det ikke er noe man snakker om, i alle fall ikke til politiet.