Torsdag kom nyheten om at det er påvist resistente MRSA-bakterier i dansk og tysk svinekjøtt som selges i Sverige.
– Det er bare et tidsspørsmål før svenske griser får bakterien, og det finnes ingen handlingsplan, sier veterinær og antibiotikansvarlig Björn Bengtsson ved Statens veterinærmedisinske anstalt (SVA).
Betyr det at vi bør droppe fergteturen til Strømstad i Sverige eller Hirtshals i Danmark for å kjøpe årets juleribbe?
LES OGSÅ:
Bakterien også i norsk kjøtt
Seksjonsjef for animalsk mat i Mattilsynet, Randi Edvardsen, er ikke overrasket over funnet i Sverige.
– Overrasket var vi ikke, for vi er kjent med at disse bakteriene finnes. De finnes i norsk kjøtt i en ganske beskjeden grad, også finnes de i andre land i en noe større utstrekning, sier Edvardsen til NRK.
Ifølge Mattilsynet er det ikke noe mystisk ved bakteriene.
– En resistent bakterie, er en bakterie som oppfører seg på samme måte som andre bakterier. Det er ikke noe spesielt mystisk ved disse, og vi kan beskytte oss mot disse på samme måte som vi beskytter oss mot andre bakterier, sier Edvardsen.
Hygieneråd er viktigst
Hun forteller at det er noen enkle råd som må følges.
– Både i norsk kjøtt og i kjøtt som man kjøper i utlandet, er det en risiko for at de inneholder smittestoffer. Derfor bør man sørge for god håndhygiene, rene redskaper som kniver og fjøler, samt å skille rått kjøtt fra ferdig tillaget mat. Desuten må man steke og koke maten tilstrekkelig. Vi anbefaler at svinekjøtt og fjørfekjøtt er helt gjennomstekt eller gjennomkokt, sier seksjonssjefen i Mattilsynet.
– Bør vi la være å kjøpe juleribbe eller annet svinekjøtt i Sverige eller Danmark på grunn av dette?
– Vi er mye på reise. Vi ber folk være ekstra oppmerksomme på hygienen. Dessuten bør folk være varsomme med matvarer som spises rå. Utover dette har vi ikke grunnlag for å gi noen spesielle råd i forhold til MRSA eller andre typer resistente bakterier, sier Edvardsen i Mattilsynet.
– Kan man bli syk av kjøtt som inneholder denne bakterien?
– Du blir ikke spesielt syk av disse bakteriene. Disse bakteriene fører ikke til noen større sannsynlighet for at du blir syk enn andre. Det de har med seg er en egenskap som gjør at en god antibiotikabehandling kan hemmes dersom du blir syk, sier Edvardsen.
Ikke stikkprøver i norsk kjøtt
Det er den svenske avisen Dagens Nyheter, i samarbeid med det svenske veterinærinstituttet, som har foretatt stikkprøver som påviste bakterien.
– Foretas slike stikkprøver her i landet?
– I Norge har vi foreløpig gjort en kartlegging i besetninger med levende dyr. Vi har ikke gjort noe med kjøttet, men det kan bli relevant, avslutter seksjonsjefen for animalsk mat, Randi Edvardsen.