Hopp til innhold

Måtte til sykehus etter hoggormbitt

Friluftsmann Erik Jacobsen skulle løfte opp en hoggorm. Plutselig satt ormens gifttenner i hånda hans.

Erik Jacobsen skulle løfte opp en hoggorm slik han har gjort mange ganger, men ble bitt fordi han var litt uoppmerksom.

Ble bitt av hoggorm

Jacobsen er en friluftsmann som ferdes mye i skog og fjell. Og interessen for ormer, særlig hoggormer , har han hatt i mange år.

– Da andre snekra fuglekasser, bygde jeg terrarium .

Les også:

Savannah fikk et ublidt møte med vårtegn

Varslet hoggorm-sommer

Med orm i lomma

Hoggorm

Hoggormer er ikke farlige så lenge vi lar dem være i fred.

Foto: Picasa 2.7

Derfor kunne det ofte hende at unge Jacobsen kom hjem med en orm eller to i lomma. Det var greit for foreldrene at han hadde denne interessen, men en gang ble det bråk.

– En stor, svart buorm på 140 centimeter hadde kommet seg ut av terrariet og lå i vinduskarmen og hveste da mora mi gikk forbi. Da fikk jeg streng beskjed om å passe bedre på!

Viser hvordan den biter

Interessen for ormer har Nøtterøy-mannen hatt med seg hele veien, og turen går gjerne til Moutmarka på Tjøme der det er mye hoggorm. Og kommer han over en orm eller tre, løfter han den opp for å ta en nærmere kikk.

– Noen ganger gjør jeg det for å vise barn hvordan den biter, for eksempel i sålen på støvelen. Jeg ser også på størrelsen, og en gang fant jeg en som var 81 cm lang. Den lengste som er funnet i Norge er 83 cm.

– Fikk som fortjent

Eriks Jacobsens hånd

- Her tømte ormen seg for gift, sier Erik Jacobsen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Jacobsen regner med at han har løftet opp minst 200 hoggormer etter halen, og han er aldri blitt bitt. Før nå.

I helgen var han og kona på tur i Moutmarka igjen. Et øyeblikks uoppmerksomhet var nok.

– Ormen lå kveilet opp, og jeg tok tak i halen på vanlig måte. Men det var litt lyng og vekster der, og det gjorde at jeg ikke så hodet ordentlig.

Det viste seg at hodet på ormen var nærmere enn han trodde, og med ett satt de to spisse gifttennene i handa hans.

– Det var slurvete gjort av meg, og jeg fikk antakelig som fortjent.

Rett til sykehuset

30 prosent av bittene fra hoggormen er det som kalles tørre, altså uten gift. Slik var det ikke i dette tilfellet.

Allerede etter et halvt minutt var han sår på stedet der ormen bet, så hovna fingeren opp og deretter både handa og hele armen. Jacobsen oppsøkte legevakta etter bittet.

– Legene som behandlet meg hadde ikke så mye erfaring om behandling av hoggormbitt, men 2,5 - 3 timer etter at jeg var bitt ble jeg kvalm og begynte å kaldsvette. Da ga de meg motgift.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Erik Jacobsen

Få minutter etter hoggormbittet hadde armen til Jacobsen hovnet voldsomt opp. Nå kan han nesten ikke bevege på den.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Gå forbi ormen

Dermed ble Jacobsen liggende til observasjon på sykehuset over natta, og nå er han sykmeldt i ei uke. Men interessen for hoggormer har ikke forsvunnet, og snart skal han ut og finne ormer igjen. Han har likevel et råd han gjerne vil dele.

– Jeg anbefaler ikke andre å gjøre det samme. Det er bedre å gå forbi. Da er ikke hoggormen farlig. Og skulle man bli bitt, så er det lurt å oppsøke lege uansett. Det kan komme senvirkninger som trenger legetilsyn.

Flere blir bitt?

Det er vanskelig å si hvor mange som blir bitt av hoggorm hvert år. Men en viss indikasjon får man i antall henvendelser til Giftinformasjonen.

Statistikken derfra viser at Giftinformasjonen fikk 260 henvendelser i 2012 der det var mistanke om hoggormbitt på mennesker. I perioden 2008-2011 var tallene henholdsvis 175, 224, 206 og 228.

– Ikke helt dekkende

Men seniorrådgiver Anita von Krogh ved Giftinformasjonen presiserer at antall henvendelser ikke er det samme som antall pasienter.

– Statistikken vår er ikke en dekkende oversikt over hoggormbitt. Noen tar ikke kontakt med oss, og i andre tilfeller er det kanskje flere som tar kontakt om samme tilfelle. Men tallene kan likevel gi en viss indikasjon.