I barnehagen Espira Baggerødbanen i Horten går kjøttpudding med erter, blomkål, poteter og soppsaus ned på høykant. Her får 162 barn i åtte avdelinger servert tre måltider om dagen.
– Foreldrene her er superfornøyde, forteller styrer Merete Dyblie.
Fornøyde foreldre
Da barnehagen åpnet for to år siden, ble en ansatt i en 100 prosent stilling. Foreldrene her betaler 400 kroner i måneden for at barna skal få frokost, lunsj og mellommåltid hver dag i barnehagen. Fire dager i uka er det varmmat i lunsjen.
I de kommunale barnehagene i Horten koster maten 300 kroner i måneden, og der får barna ett eller to måltider om dagen. Varmmat kan de få en gang i uka, avhengig av hvilken barnehage de går i.
Maten utgjør forskjellen
Foreldre i Norge er jevnt over godt fornøyd med barnehagetilbudet uavhengig om barna er i privat eller kommunal barnehage, viser tall fra Innbyggerundersøkelsen 2017 gjort av Direktoratet for forvaltning og IKT.
I undersøkelsen går det fram at foreldre som har barn i private barnehager er vesentlig mer fornøyde med mattilbudet barna får, enn foreldre som har barn i offentlige barnehager.
Det er mattilbudet som skiller offentlige og private barnehager mest i foreldreundersøkelser.
Tall fra Innbyggerundersøkelsen 2017 gjort for Direktoratet for IKT og forvaltning viser det. Også tall fra EPSI viser det samme. Private barnehagers landsforbund har sammenstilt noen av tallene fra Innbyggerundersøkelsen, som du kan se her.
Opptatt av mat i kommunale barnehager
Barnehagesjef Hanne Bakke i Horten kommune sier hun ikke har noen indikasjoner på at foreldre i private barnehager er mer fornøyde med maten enn i kommunale.
Hun sier de er opptatt av å servere sunn mat i de kommunale barnehagene og at de følger en kostholdsplan. I en kommunal barnehage har de også en kokk.
Mange kutter mattilbudet
Lærer og matinspirator Anne Wang Nilsen har vært innom mange barnehager blant annet i regi av det nasjonale kostholdsprogrammet Fiskessprell.
– Noen kommunale barnehager får det til, men den beste matserveringen jeg har erfart i hele min tid, er i den private sektoren, sier Wang Nilsen.
– Det er ikke bra at det er så store forskjeller i hvordan barnehager prioriterer måltider og kosthold¸ sier nestleder i Utdanningsforbundet Hege Valås.
Hun sier at det tidligere var vanlig at barnehager hadde en ansatt på kjøkkenet med ansvar for mat til barna.
– Vår erfaring er at mange kommunale barnehager har vært nødt til å redusere mattilbudet fordi det har vært budsjettkutt. Men selv i dag er vårt inntrykk at skillene først og fremst går mellom ulike barnehager, og ikke så mye mellom private og kommunale barnehager, sier Valås.
Kost koster mer hos private
Utdanningsforbundet har sett på tall fra SSB. De viser at foreldre med barn i privat barnehage i gjennomsnitt betaler mer i kostpenger og andre tilleggsutgifter enn foreldre som har barn i kommunale barnehager. Denne forskjellen økte fra i fjor til i år.
I 2016 var forskjellen i gjennomsnittlig årlig betaling for kostpenger og andre tilleggsutgifter 803 kroner, mens forskjellen i januar 2017 hadde steget til 891 kroner.
Les også:
I den nye rammeplanen for barnehager som gjelder fra 1. august 2017, er mat løftet opp i et eget fagområde. Der heter det blant annet at barna skal igjennom deltakelse i matlaging, få mer kunnskap om matproduksjon og om matens betydning for helsa.