Matbutikk hadde drikke fra Colorline og smuglerkjøtt fra Sverige til salgs

I forbindelse med en inspeksjon hos en dagligvarebutikk i Grenland tidligere i sommer, kom inspektørene fra Mattilsynet over både smuglerkjøtt i fryseren og privatimportert brus i hyllene.

Importerer brus og godteri

Butikken hadde brus kjøpt på Colorline til salgs i butikkhyllene, i tillegg til kjøtt fra Sverige i fryseren da Mattilsynet kom på besøk. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Innehaveren mener at han har misforstått reglene, og at det er venner av han som har tatt med seg varene inn i landet.

Kom på uanmeldt besøk

Mattilsynet gjennomførte kontrollen den 24. juli i år, og kom over flere tilfeller av varer der regelverket for import ikke er fulgt.

I fryseren lå det kjøttdeig, kyllingburgere og kebabkjøtt som var kjøpt på den andre siden av grensen. Dette karakteriseres i rapporten som smugling, fordi det er privatimportert.

Noe tidspunkt for når varene ble transportert, eller hva slags temperaturer de ble fraktet i på ferden over grensa, lot seg heller ikke dokumentere på noen måte.

Det ble i tillegg funnet kyllingprodukter i fryseren som skulle være kjøpt i Oslo. Heller ikke i dette tilfellet lot det seg dokumentere med kvitteringer.

– Svært alvorlig

Ifølge inspektør Rune Gulbrandsen i Mattilsynet vurderes reglebruddene som svært alvorlige.

– Vi fattet et hastevedtak om omsetningsforbud for de aktuelle varene, opplyser han til NRK.

Mattilsynet krever også at kjøttproduktene leveres på et avfallsanlegg som mottar næringsmiddelavfall, og at kvittering for dette fremvises til Mattilsynet i etterkant.

Kjente ikke reglene godt nok

Innehaveren bekrefter overfor NRK at alt som står i rapporten fra Mattilsynet stemmer, men at manglende kunnskap om regler og lover er årsaken til at han hadde ulovlige varer til salgs i butikken.

Han ønsker ikke å kommentere inspeksjonen ytterligere, utover at han nå har tatt grep og fulgt alle påleggene han har fått.

Mattilsynet opplyser at det ikke blir siste gang butikken får besøk.

– I første omgang nøyde vi oss med å la eieren fjerne varene, men vi har også andre virkemidler vi kan ta i bruk om dette ikke blir gjort. I Ytterste konsekvens kan vi stenge butikker som ikke følger reglene, sier han til NRK.

Under samme tilsyn ble det også funnet varer som ikke var merket på norsk eller språk som i stavemåten ligner norsk, står det å lese i rapporten.

Innehaveren har frist på seg til 27. august med å oppfylle vedtaket fra Mattilsynet, noe han altså sier at han allerede har gjort.