Mange sliter med rennende øyne

Tørre øyne er et vanlig problem blant nordmenn.

Tørre Øyne

MÅLER SALT: Optiker Erik Robertstad viser hvordan saltkonsentrasjonen måles i tårene. – Man måler osmolaritet for å få et objektivt mål på hvor tørt øyet er. Jo mer salt, desto høyere er alvorlighetsgraden, sier han.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Vi ser på dataskjermer og mobiler store deler av dagen, titter på TV, har luftkondisjonering hjemme og i bilen og bor i et kaldt klima. I tillegg inntar vi en økende menge animalsk fett. Slikt blir det tørre øyne av.

– Veldig mange nordmenn sliter med dette problemet, særlig når det er trekk eller kaldt vær. Da får man rennende øyne, sier Erik Robertstad ved Interoptik Holt i Tønsberg.

Optiker Erik Robertstad

LITE KUNNSKAP: Få nordmenn er kjent med symptomene. – Og nettopp det er et stort paradoks, for problemet er svært utbredt, sier Robertstad.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

To typer tørre øyne

Internasjonal forskning på feltet viser at hver annen kvinne og hver tredje mann over 50 år har tørre øyne.

Det finnes to typer tørre øyne. Den vanligste formen, cirka 70 prosent, får tørre øyne på grunn av for stor fordampning og lite fett i tårefilmen. Omtrent 30 prosent får det på grunn av for lav tåreproduksjon.

– Som regel er tåremengden stor nok ved fordampningsrelatert tørt øye, men øynene starter å renne fordi det er for lite fettstoffer som holder tårene på plass i øynene. Da oppstår det tørre områder som så sender et signal til hjernen om at her må man fylle på med mer tårer, sier Robertstad.

Dette skjer som oftest når man er utendørs. Da "sprekker" tårefilmen omtrent som en såpeboble som brister. Derved oppstår den paradoksale effekten av at et tørrhetsproblem skaper et rennende øye.

– Ved den andre formen har man tørre øyne også innendørs, legger han til.

tørre øyne

FETT: Under diagnostiseringen, presser optikerne på det nedre øyelokket for å undersøke hva som kommer ut av talgkjertlene. – Den "marken" er et tydelig tegn på at produksjonen er unormal, forklarer Robertstad.

Foto: Interoptik

Behandling av tørre øyne

Fordampningsrelatert tørt øye behandles ofte med varmepute kombinert med øyelokksmassasje og rengjøring av øyelokkskanten.

– Denne behandlingen gir ofte god effekt, men er en rutine pasienten må fortsette med for å opprettholde god tårekvalitet. Det finnes spesielle øyedråper og øyespray som inneholder fettstoffer som også kan hjelpe de som har fordampningsrelatert tørt øye, forteller optikeren.

Optiker Erik Robertstad

BEHANDLING: Robertstad viser hvordan man skal bruke varmeputen for dem som sliter av fordampningsrelaterte tørre øyne.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Han legger til at det finnes en ny type behandling. Ved bruk av IPL- lys (Intense pulsed light), kan man bidra til å øke produksjonen fra øyelokkenes talgkjertler. Denne behandlingen kan ha effekt i mer enn ett år.

– Pasienter med for lite tåremengde kan behandles ved å plugge tårekanalen, slik at mer av den naturlige tåreproduksjonen beholdes i øyet. De kan i tillegg ha god effekt av øyedråper for å øke mengden tårer i øynene.

Flere tips

Robertstad har i tillegg laget seks tips til deg som ønsker å unngå tørre øyne.

1: Husk å blunke

Blunking fungerer som smøring for øynene.

2: Hvil øynene

Ta hyppige pauser dersom du sitter mye foran PC-skjermen.

3: Gode lysforhold

Sørge for å ha gode lysforhold på arbeidsplassen.

4: Rengjør øynene

Regelmessig renhold av øyelokk og øyevipper er viktig for god tårefunksjon.

5: Finn din behandling

Spør optikeren om hva som er årsaken og hvilken type behandling som er best for deg.

6. Ta Omega-3

Kostholdet kan påvirke både tåreproduksjon og tårekvalitet. Omega-3 fra både fisk og planter har stor betydning.