Hopp til innhold

– Vondt å ikke få ferie med datteren min

Attføringsbedrifter over hele landet har fått klar beskjed fra NAV om at de ikke lenger kan holde sommerstengt. Det betyr at mange mister muligheten til betalt ferie. – Det er spesielt urettferdig for oss som har barn, sier Susanne Ejme.

Susanne Ejme

Susanne Ejme er en av mange med arbeidsavklaringspenger som mister goden med betalt ferie i år.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Frem til nå har det vært praksis at mange bedrifter som NAV leier tjenester av, har holdt stengt noen uker midt på sommeren. Det har gjort at ansatte med arbeidsavklaringspenger har fått betalt ferie.

Terje Tønnessen

NAV-direktør Terje Tønnessen bekrefter at de har kommet med presiseringer før sommerferien.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Nå blir det en endring på dette, som rammer svært mange over hele Norge.

– Vår avtale med disse bedriftene gjelder hele året, i tolv måneder. Det er riktig at vi har gått ut med en presisering om at bedriftene skal levere tjenester hele året, sier direktør i NAV Telemark Terje Tønnessen.

– Ansatte på arbeidsavklaringspenger har fortsatt mulighet til å ta ut ferie hvis de vil og kan avbryte oppfølgingen de får, men de har ikke rett til feriepenger som andre arbeidstakere.

Les også:

– Ferien holder motivasjonen oppe

En av dem som blir rammet av innstrammingen, er Susanne Ejme. Hun har nettopp begynt å jobbe hos Keops Kurs- og arbeidssenter i Porsgrunn, etter å ha vært sykemeldt i flere år.

Med myke penselstrøk gjør hun siste hånd på verket på et hvitt salongbord. På Keops restaurerer de blant annet gamle møbler, og selger det videre i en bruktbutikk.

– Vi som er med på dette ønsker å komme ut i en ordentlig jobb, og ser på sommerferien som en gulrot oppi det hele. Det holder motivasjonen oppe gjennom året. Jeg synes det er spesielt urettferdig for de som har barn.

Les også:

– Gjør det beste ut av det verste

25-åringen har en datter på sju år, men kan ikke love henne at de får ferie sammen i år.

– Jeg har søkt NAV om støtte i ferien, men det er ikke sikkert jeg får den innvilget. Det betyr at jeg kanskje må jobbe istedenfor å ha ferie med henne, og det er litt vondt.

– Hva synes du om presiseringen fra NAV?

– Jeg har blandede følelser. Det er leit for oss som jobber her, men jeg forstår retningslinjene fra NAV. Da får vi gjøre det beste ut av det verste.

Se video med Susanne og kollega Susann hos Keops:

Susanne mister ferien med datteren sin

SE VIDEO: Susanne mister ferien med datteren sin.

– En viktig presisering

Terje Tønnessen i NAV sier innstrammingen kom fordi de ikke ønsker at mennesker i dette løpet skal avbryte oppfølgingen.

– Disse menneskene skal lære seg å jobbe fullt igjen, og da er det veldig uheldig hvis oppfølgingen avbrytes i flere uker. Det kan i mange tilfeller bli vanskelig å komme tilbake til arbeidsplassen.

– Skjønner du at mange av brukerne føler de mister muligheten til å få ferie?

– De som er i attføringsbedrifter som har holdt stengt en periode på sommeren, og dermed har fått ferie, vil nok oppleve en ny situasjon denne ferien. Det er uheldig hvis det går mye utover privatlivet til folk.

Hilde Sti

Psykolog Hilde Sti sier barna synes det er verst hvis ferien blir avlyst.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– En del av disse har hatt vanskelig økonomi, og har sett på det som en gode å få betalt ferie når attføringsbedriften har holdt på sommeren. Er det riktig av NAV å ta fra dem denne goden?

– Det har aldri vært en gode. Slik det blir denne sommeren, er slik det skulle vært hele tiden. Dette er en veldig viktig presisering, for vi kjøper en tjeneste av disse bedriftene i tolv måneder. Det er også viktig at det ikke er et brudd i denne opplæringen.

Verst for barna

Psykologspesialist Hilde Sti sier det er viktig for alle mennesker å noe ferie i løpet av et år, uansett hvilken arbeidssituasjon du er i.

– De fleste av oss ser frem til ferien. Det er en tid da vi kan slappe av og være med de menneskene vi er glad i. Det er også en motivasjon til å holde ut på tøffe arbeidsdager.

Sti forteller at det oftest er de minste som ser mest frem til ferien.

– Det er verst for barna at familien ikke får ferie sammen. Hverdagen er hektisk, og i ferien får barna god tid med foreldrene sine.