Mange MC-ulykker bekymrer politiet

Senest i helgen ble to menn alvorlig skadd etter motorsykkelulykker i Telemark, og i forrige uke var det en dødsulykke i Flåttenbakken i Porsgrunn. Slike ulykker uroer politiet.

Motorsykkelulykke

En 40 år gammel mann omkom i motorsykkelulykka i Flåttenbakken i Porsgrunn.

Foto: Theo Aasland / Vika Media

– En kan gjøre mye med hodet. Tenke sikkerhet. Dra ut med venner og kjente, og se på hverandre og bedømme hverandres ferdigheter, råder Dag Thomassen, som er trafikkoordinator i politiet i Telemark, før sommertrafikken setter i gang.

Dag Thomassen

Dag Thomassen er trafikkoordinator i politiet i Telemark.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Alle bør trene før de legger ut i trafikken etter en lang vinter. Kunnskapene og ferdighetene kan være svekka. Det er basiskunnskapene som gjør en sjåfør god, legger han til.

Mange er gode

– Er folk for dårlige til å vedlikeholde kunnskapene?

– Det er utrolig mange som kjører motorsykkel som aldri er innblanda i uhell. Men gjør du en liten glipp på motorsykkel, så har du ikke fire hjul å støtte deg til. Da kan det lett gå galt, sier Thomassen.

Mange motorsyklister er veldig flinke. De kjøper dyrt sikkerhetsutstyr som ikke er påbudt. De går på kurs, fortsetter han.

Trafikken er tøff

Thomassen mener det er lett å tro at man er verdensmester.

– Trafikkbildet i dag er komplekst. Det er lett å overvurdere seg selv. Og så er det andre trafikanter som er med på å forårsake ulykker.

– Hvilke hensyn skal en ta; både bilister og motorsyklister ute på vegen?

– I trafikken har alle plikter. Du har ikke så mange rettigheter, selv om du har vikeplikt og forkjørsrett og alt det der.

I blindsonen

Som motorsyklist må ta hensyn til at kanskje de andre ikke ser deg. Du kan kjøre fullt lovlig, men du ligger kanskje en meter feil, i ei blindsone. Du må kjøre på en måte slik at andre også ser deg.

Thommasen understreker at du må kjøre slik at du er innafor de rammene du sjøl behersker. Og på en slik måte at andre ser deg.

– Frykter dere i politiet en ny ulykkessommer?

– Det blir spekulasjon. Jeg håper ikke det. Det er for mye med det vi har hatt til nå, avslutter han.