Mange lider av søvnapné uten å vite det

Hjertelege mener allmennleger må ta enda mer tak i pasientenes søvn.

Mann som sover

Søvnapné inntreffer når man sover, mens symptomene kommer om dagen. Mer fokus på pasientenes søvn fra fastlegene kan avdekke sykdommen hos mange, tror ekspert.

Foto: Colourbox.no

Hjertelege og forsker Njord Nordstrand på Sykehuset i Vestfold frykter mange som tror de har utmattelsessyndrom, egentlig lider av søvnapné.

Han tror sykdommen er mer utbredt enn antatt, og at mange lider uten å vite hvorfor.

Det var i en artikkel på Diabetesforbundet sine nettsider at spørsmål om fokus på søvnapné ble stilt av Ragnar Rabe som er fastlege i Bærum. Nordstrand støtter Rabe i hans uttalelser.

Han ønsker at allmennleger skal ha en økt fokus på sykdommen.

– Søvnapnépasientene kan presentere symptomer som egentlig er ganske vanlige i samfunnet – dette med depresjon, at man er sliten, at man tror man har utmattelsessyndrom. Og så gjør legen undersøkelser, men finner ikke noe spesielt, sier Nordstrand.

– Snakk med legen om søvn

Njord Nordstrand

Hjertelege og forsker ved Sykehuset i Vestfold Njord Nordstrand.

Foto: Privat / NRK

Søvnapné er en behandlingsbar sykdom. Derfor er det viktig at legene snakker med sine pasienter om søvn.

– Hvis legen hadde husket på å spørre om pasientene har vondt i hodet på morgenen, om partneren sier de snorker på nettene, om de har pustestopp eller at snorkingen plutselig stopper, så kan det være at de har søvnapné.

Urealistisk lave tall

Spesialisten ved Sykehuset i Vestfold opplyser at tallene som vanligvis blir brukt om hvor mange som har søvnapné, er to prosent av kvinner og fire prosent menn.

Men fordi perifer apné har en sammenheng med overvekt og diabetes, tror han tallet er mye høyere.

– Dette er nok en betydelig underestimering. Vi vet at i Norge så er det rundt 600 000–700 000 mennesker som har en BMI på over 30, bare der har du et større antall. I tillegg vet vi at de med diabetes type 2 er overrepresentert med så mange som seks-sju av ti har en grad av søvnapné, forklarer Nordstrand.

Han tror derfor den mer reelle tallet er mellom fem og ti prosent.

Kan forveksles med andre tilstander

– Veldig mange tenker at de er utmattet, at de har utmattelsessyndrom. At de har ME, veldig vondt i hodet, konsentrasjonsvansker, når de i realiteten har søvnapné, mener Nordstrand.

Det fører også til en del feildiagnostisering, tror han.

– Blant annet barn som ikke klarer å konsentrere seg kan fort få feil diagnose.

Konsentrasjonsvansker kan nemlig skyldes søvnapné og at de ikke får den søvnen de skal ha.

Legen sier at symptomene på sykdommen kommer på dagen, mens sykdommen er på natta, mens man sover. Det er også stor variasjon i symptombildet.

– Fra kun litt dagtretthet og litt redusert konsentrasjon, til folk som er omtrent invalidisert, at de faller i søvn hele tiden, de har ingen konsentrasjon og de spiser hele tiden for å holde seg våkne. Men så har de fått hjelp mot søvnapné og da er det mange biter falt på plass og de kan begynne å jobbe konstruktivt med seg selv igjen.