Hopp til innhold

Flere enn du tror er beruset når de kjører bil

– Jeg vet når jeg kan kjøre og ikke, sier alkoholiker. Politiet og en psykologspesialist advarer sterkt mot bilkjøring i rus.

Bil

Det er vanskelig å være en trygg trafikant med alkohol innabords. Likevel er det mange som kjører bil i beruset tilstand, mange flere enn de 10.000 bilistene som blir tatt hvert år, mener politiet.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Årlig blir rundt 10 000 billester tatt av politiet, mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand. Det kan være snakk om alkohol, sterke medisiner eller narkotika.

Tor Egil Syversen, distriktssjef for Utrykningspolitiet i Vestfold og Telemark, sier imidlertid at det er mange rusede bilister som aldri blir oppdaget.

– Det en relativt liten prosentandel som vi klarer å avdekke. Vi prøver å forbedre oss, og vi tror at antallet som vi klarer å avdekke øker fra år til år. Men det er fortsatt veldig mange igjen, som vi ikke klarer å ta.

Besøk hos en alkoholiker

– Sosialt sett har det vært ødeleggende, for jeg kommer veldig lite ut.

UP-sjef

Distriktssjef for Utrykningspolitiet i Vestfold og Telemark Tor Egil Syversen sier at det kun er en liten prosentandel av promillekjøringen som politiet klarer å avdekke.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

NRK er på besøk hos en alkoholiker i Telemark, som har blitt fratatt sertifikatet. Han bor like ved veien, har flere biler, og drikker cirka en flaske brennevin om dagen. Han forteller at drakk mindre før han ble fratatt førerkortet.

– Nå har jeg ikke noe å holde igjen for. Nå kan jeg bare pøse på, sier mannen, som ønsker å være anonym, til NRK.

Mister lappen etter innrømmelse

Mannen ble fratatt lappen da han fikk rusbehandling.

Det har gitt han flere problemer. Før var han mer sosial og lot flaska stå, fordi han skulle kjøre. Han er frustrert fordi mange opplever nettopp det, å miste lappen fordi de innrømmer et problem.

– Jeg ønsker at folk kan få bruke sertifikatet sitt, til det som er lovlig. Jeg har ikke noe problem med å skille mellom når jeg kan kjøre og ikke kjøre. Jeg har aldri blitt tatt for fyllekjøring, sier han.

– Ingen menneskerett med lappen

– Det er faktisk sånn at for å ha førerkort, så må man oppfylle helsekravene i førerkortforskriften. Og det er det ikke alle med rusmiddelavhengighet som gjør.

Det sier psykologspesialist ved Borgestadklinikken Ingjerd Meen Lorvik.
Hun sier at alle som går til rusbehandling blir vurdert med tanke på bilkjøring.

– Det er ingen menneskerett å ha førerkort. Det er noe man må gjøre seg fortjent til, eller man må oppfylle de kravene som stilles til det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ingjerd Meen Lorvik

Psykologspesialist ved Borgestadklinikken Ingjerd Meen Lorvik mener det ikke er en menneskerett å ha førerkort, men at det er noe man må gjøre seg fortjent til.

Foto: NRK

– Mer vanlig enn man tror

For dem som drikker mye og ofte kan det kanskje være et problem å vurdere, når det er greit å kjøre og ikke.

På bordet foran seg har «vår mann» en kopp – med det han kaller en skvett oppi. Han kikker ut på trafikken og tror mange der ute er som han, påvirket av rus.

– Jeg er nok redd det er fler enn det folk egentlig tror. Jeg tror nok det.

Han innrømmer at han selv har kjørt bil i ruspåvirket tilstand tidligere.

– Det er nok like stor fare for at det skjer igjen for meg som for alle andre, sier han.

Kan få livsvarig dom

Tor Egil Syversen i UP advarer sterkt folk mot å sette seg i bilen, hvis de er påvirket av rus.

– Konsekvensene kan bli en livsvarig dom, man kan få et menneskeliv på samvittigheten, og det er vanskelig å leve med for de aller fleste.