Hopp til innhold

Mange flere katolikker i Telemark

I løpet av det siste året har det blitt 19.000 flere katolikker i Norge. Nå er det den nest største tros- og livssynsorganisasjonen i landet.

Pater Ragnar Leer Salvesen

Den katolske sognepresten Ragnar Leer Salvesen fra Vår Frue kirke i Porsgrunn, og han beretter om en markant religionsdreining i Norge

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Det er positivt med tanke på at vi får litt bedre råd. Men kirkene er jo fulle, og det har de vært i mange år, så det ligger jo ganske stort press på ressursene, det gjør det.

Ordene tilhører den katolske sognepresten Ragnar Leer Salvesen fra Vår Frue kirke i Porsgrunn, og han beretter om en markant religionsdreining i Norge.

For katolisismen er i sterk fremvekst her til lands. I løpet av det siste året har det blitt hele 19.000 flere katolikker i Norge.

Sogneprest Ragnar Leer Salvesen Porsgrunn forteller at de har merket en betraktelig økning i medlemmer det siste året, og de har nå rundet 3100 medlemmer i Telemark. Det er dobbelt så mange som i 2008.

Økt innvandring

Sogneprest Salvesen ser særlig en årsak til utviklingen.

– Spesielt er dette på grunn av økt arbeidsinnvandring til Norge, fra EU-land og fra land hvor de fleste er katolikker, sier Salvesen.

Katolikkene med sine 121.000 medlemmer slår nå Human-Etisk Forbund med sine 84.300 medlemmer på landsbasis, og går inn og blir den nest største tros- og livssynsorganisasjonen i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Positiv humanetiker

I Telemark har humanetisk forbund 2655 medlemmer, dette er nesten 500 mindre enn den katolske kirken i Telemark. fylkesleder i humanetisk forbund Telemark Erik Hofseen forteller at han syns trenden er spennende.

– Vi blir ofte beskyldt for at religionsmotstand, men vi er for religionsfrihet, altså at folk melder seg inn i religionene som kjennes riktig for den enkelte. Og vi har langt større respekt for dem som virkelig tar et standpunkt i stedet for å være kun passive medlemmer.