Hopp til innhold

Måltidsvenner får eldre til å spise mer

HORTEN (NRK): Flere eldre som bor alene er underernært, men gjennom måltidsvenner får eldre i Horten bedre mat og selskap under middagen.

Liv Elvestad

TRADISJONSMAT: Liv Elvestad ser fram til de ukentlige besøkene fra måltidsvennene. Her får hun servert en god, gammeldags rabarbragrøt.

Foto: Rolf Christian Hatling / NRK

En gang i uka kommer frivillige fra Nykirke bygdekvinnelag og tilbereder mat for beboerne i omsorgsboligene på Gannestad i Horten kommune. De er med i prosjektet "Måltidsvenn" der eldre skal få hjemmelaget mat og kunne spise i fellesskap med andre.

Bente Myklebust

MÅLTIDSVENN: Bente Myklebust er frivillig måltidsvenn fra Nykirke bygdekvinnelag og lager mat for de eldre i omsorgsboligene på Gannestad.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– De får bestemme menyen selv, og i dag har vi trøndersodd og rabarbragrøt. Det var en av beboerne som ønsket seg det, forklarer Bente Myklebust fra Nykirke bygdekvinnelag.

Nora Ouff

PYNTER BORDET: Nora Ouff fra Nykirke bygdekvinnelag har tatt med blomster for å gjøre det hyggelig under middagen.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Det er fint å kunne bidra og hyggelig å spise sammen med de eldre, sier Nora Ouff og gjør klar blomster hun har plukket for å pynte bordet med.

Mye ferdigmat

Mens grønnsakene kokes sprer lukta seg i gangen og spente beboere dukker opp, klare for et bedre måltid. Denne gang blir de åtte eldre og tre måltidsvenner til bords.

Til vanlig spiser beboerne mye ferdigkjøpt mat, og Jorunn Elise Søraker og Gunvor Kristine Moskvil kommer hver uke for å få den hjemmelagde maten til de frivillige fra bygdekvinnelaget.

Grønnsaker

LOKALE RÅVARER: Måltidsvennene lager og serverer norsk tradisjonsmat, laget på lokale råvarer.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Det er veldig bra. Maten er mye bedre enn slik ferdiglaget mat som Fjordland og lignende, sier Søraker.

– Du blir jo mett av ferdigmaten, men jeg synes nesten alt smaker likt. Dette er mye bedre, forklarer Moskvil og forteller om brenneslesuppa de fikk en uke tidligere.

– Det er kanskje ikke mat de unge i dag vil spise, men det er godt og veldig næringsrikt.

Fellesmiddag - måltidsvenn

FELLES MIDDAG: Maten smaker bedre i selskap med andre.

Foto: Rolf Christina Hatling / NRK

Skal gi økt matglede

Prosjektet Måltidsvenn, som startet i høst, er et samarbeid mellom Fylkesmannen i Vestfold, Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester i Vestfold og Horten kommune som er pilotkommune, mens Nykirke bygdekvinnelag stiller som frivillige.

Hensikten med prosjektet er å gi økt matglede og ernæringsrik mat til eldre som bor alene, forklarer Stina Johannessen, som er fagsykepleier i Hjemmetjenesten.

– Flere har dårlig ernæringsstatus og dårlig helse, men her får de næringsrik kost, laget på lokale råvarer. Det å kjenne lukta av den hjemmelagde maten gir økt appetitt, sier Johannessen.

– Det er tydelig at de setter pris på maten vår. De spiser godt og skryter så mye at vi nesten blir litt flaue, sier Myklebust.

Trenger frivillige

Stina Johannesen

SØKER FRIVILLIGE: Fagsykepleier Stina Johannessen håper flere frivillige vil stille opp som måltidsvenner.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Pilotprosjektet er så vellykket at Horten kommune jobber med å utvide tilbudet, men da trenger de flere frivillige.

– Det er ikke slik at vi ikke ønsker å lage mat, men vi har begrenset med tid, og de frivillige som bygdekvinnelaget har både kunnskap om mat og tid til å være med under måltidene og ha gode samtaler med de eldre, sier Johannessen.

Og det er Gunvor Kristine Moskvil og de andre beboerne glade for, for ingenting slår lukta og smaken av hjemmelaget mat.

– Det er en egen aroma og mye mer mettende enn ferdigmat. Hjemmelaget mat er best, sier Moskvil og tar enda en porsjon trøndersodd.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark