En gang i uka kommer frivillige fra Nykirke bygdekvinnelag og tilbereder mat for beboerne i omsorgsboligene på Gannestad i Horten kommune. De er med i prosjektet "Måltidsvenn" der eldre skal få hjemmelaget mat og kunne spise i fellesskap med andre.
– De får bestemme menyen selv, og i dag har vi trøndersodd og rabarbragrøt. Det var en av beboerne som ønsket seg det, forklarer Bente Myklebust fra Nykirke bygdekvinnelag.
– Det er fint å kunne bidra og hyggelig å spise sammen med de eldre, sier Nora Ouff og gjør klar blomster hun har plukket for å pynte bordet med.
Mye ferdigmat
Mens grønnsakene kokes sprer lukta seg i gangen og spente beboere dukker opp, klare for et bedre måltid. Denne gang blir de åtte eldre og tre måltidsvenner til bords.
Til vanlig spiser beboerne mye ferdigkjøpt mat, og Jorunn Elise Søraker og Gunvor Kristine Moskvil kommer hver uke for å få den hjemmelagde maten til de frivillige fra bygdekvinnelaget.
– Det er veldig bra. Maten er mye bedre enn slik ferdiglaget mat som Fjordland og lignende, sier Søraker.
– Du blir jo mett av ferdigmaten, men jeg synes nesten alt smaker likt. Dette er mye bedre, forklarer Moskvil og forteller om brenneslesuppa de fikk en uke tidligere.
– Det er kanskje ikke mat de unge i dag vil spise, men det er godt og veldig næringsrikt.
Skal gi økt matglede
Prosjektet Måltidsvenn, som startet i høst, er et samarbeid mellom Fylkesmannen i Vestfold, Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester i Vestfold og Horten kommune som er pilotkommune, mens Nykirke bygdekvinnelag stiller som frivillige.
Hensikten med prosjektet er å gi økt matglede og ernæringsrik mat til eldre som bor alene, forklarer Stina Johannessen, som er fagsykepleier i Hjemmetjenesten.
– Flere har dårlig ernæringsstatus og dårlig helse, men her får de næringsrik kost, laget på lokale råvarer. Det å kjenne lukta av den hjemmelagde maten gir økt appetitt, sier Johannessen.
– Det er tydelig at de setter pris på maten vår. De spiser godt og skryter så mye at vi nesten blir litt flaue, sier Myklebust.
Trenger frivillige
Pilotprosjektet er så vellykket at Horten kommune jobber med å utvide tilbudet, men da trenger de flere frivillige.
– Det er ikke slik at vi ikke ønsker å lage mat, men vi har begrenset med tid, og de frivillige som bygdekvinnelaget har både kunnskap om mat og tid til å være med under måltidene og ha gode samtaler med de eldre, sier Johannessen.
Og det er Gunvor Kristine Moskvil og de andre beboerne glade for, for ingenting slår lukta og smaken av hjemmelaget mat.
– Det er en egen aroma og mye mer mettende enn ferdigmat. Hjemmelaget mat er best, sier Moskvil og tar enda en porsjon trøndersodd.