Maler seg ut av sorgen

NOTODDEN (NRK): Hanne Thorsdalen Styhr bruker pensel og farger for å bearbeide sorgen etter at mannen døde i en bilulykke.

Hanne Thorsdalen Styhr

TERAPI: – Jeg blir veldig sliten av å jobbe med de sterke fargene. Når jeg har jobbet med et veldig sterkt bilde må jeg over på rolige farger for å lindre de opprivende følelsene.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

7. mars 2016 forandret livet seg brått for Hanne og sønnene Viljar og Varg.

– Jeg fikk presten på døra. Det hadde vært en bilulykke og Harald hadde omkommet. Du hører det, men det går ikke inn. Du forstår det ikke.

Ektemannen Harald var på vei hjem fra jobb i Kongsberg da bilen kom over i feil kjørebane og frontkolliderte med et vogntog.

Dødsulukke E134 ved Notodden

7. mars 2016 døde Hannes mann Harald, da bilen han kjørte kolliderte med et vogntog på E134 ved Høgås på Notodden.

Foto: Radio Telemark

Fristed

Hanne har bakgrunn som sølvsmed og keramiker og var på jakt etter et lokale der hun kunne få utløp for kreativiteten. I kaoset etter ulykken var hun i ferd med å sette planene på vent, men svigerforeldrene skjønte at hun trengte å komme seg ut av huset.

De hjalp henne å leie et lokale i Industriparken.

– Jeg trengte et fristed, hvor det ikke var noe som minnet meg om Harald. Et terapirom. Jeg tok med meg kaffen og bare satt her.

Etter flere måneder begynte Hanne å male.

– Jeg kjøpte maling, et lerret og tenkte at ingen skulle se bildet uansett. Det ufarliggjorde det litt.

Hanne kjente at det var noe som løsnet. Hun måtte kjøpe flere lerret og mer maling. Det ble hennes verktøy for å frigjøre de innesperrede følelsene.

Hanne Thorsdalen Styhr

I flere måneder satt Hanne og stirret ut av vinduet, før hun begynte å male.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Kaos

– Alt er jo bare kaos. Å ta kontroll over maleriet har en terapeutisk virkning.

Følelsene får utløp i forskjellige farger. Noen ganger blir det rett og slett for mye.

– Det har hendt at noen bilder blir så mørke at jeg ikke orker å se på dem en gang. Da hender det at jeg maler over og starter på nytt. Samtidig vet jeg hva som ligger under, det er også en del av bildet.

Hanne Thorsdalen Styhr

«Goodbye my love». Maleriet ble starten på et vendepunkt for Hanne Thorsdalen Styhr.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

I januar kom Hanne til et vendepunkt. Hun kjente at hun måtte gi slipp. Følelsene ble til et maleri i blå og hvite toner. Bildet har hun kalt «Goodbye my love».

– Det er Harald som fortsetter videre på sin vei – uten meg.

Stiller ut

Hanne Thorsdalen Styhr

8. desember åpner Hanne sin første utstilling i Hydro-museets gamle lokaler. Bildet «New spirit» har gitt navn til utstillingen. Det preger også en portugisisk rødvin.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

I desember stiller Hanne ut maleriene for første gang. Det skjer i Hydro-museets gamle lokaler i Industriparken på Notodden. Utstillingen har fått navnet «New Spirit» etter et annet av Hannes malerier.

– På et punkt måtte jeg bare gripe tak i meg sjøl, det skylder jeg Harald også. Da merket jeg at noe av gnisten kom tilbake. «New spirit» er et positivt bilde, men samtidig veldig slitsomt.

Hun er spent foran debututstillingen.

– Jeg kjenner igjen følelsene i hvert bilde, samtidig kan andre få en helt annen opplevelse. Det er noe av det som er så spennende, sier Hanne Thorsdalen Styhr.

Hanne Thorsdalen Styhr

Hanne hadde ikke planlagt å finne kjærligheten på nytt. – Men sånn er det jo med livet. Kjærligheten sier ikke alltid fra på forhånd, sier hun.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK