Hopp til innhold

Arild (62) må vente månedsvis på kreftkontroll

Arild Johansen har blitt operert for blærekreft to ganger og skal gå til jevnlig kontroll. Men Sykehuset Vestfold utsetter stadig de avtalte timene. Nå frykter han nye tilbakefall.

Arild Johansen

Arild Johansen har blærekreft. Nå er han urolig fordi avtalte kontroller på sykehuset utsettes gang på gang.

Foto: Per Foss / NRK

Flere kreftpasienter reagerer kraftig på at nødvendige kreftkontroller stadig blir utsatt ved Sykehuset Vestfold. 62 år gamle Arild Johansen fra Hof er svært skuffet over behandlingen han får av sykehuset.

Man blir jo litt skeptisk og redd fordi man ikke vet helt hva som ligger bak. Jeg har fått tilbakefall en gang, og jeg blir jo bare mer og mer redd. Til lenger det drøyer blir man jo redd for hvor man skal få hjelp til slutt.

Johansen sier han sitter og venter på svar fra sykehuset, men det uteblir.

– Det er jo greit å bli ferdig med den pinen der. Dette tar på psykisk, sier han til NRK.no.

Skuffet over sykehuset

Han gikk av med pensjon for fire år siden, slik brannfolk kan, og gledet seg til pensjonisttilværelsen. Men så oppdaget Arild Johansen at han fikk blærekreft. Etter to operasjoner har det gått bra, men angsten for nye tilbakefall plager ham.

– Jeg er jo litt skuffet over sykehuset. De sier at kontrollen skal utføres innen visse tider, og når de da drøyer det hver gang, blir jeg skuffet, sier Johansen.

Arilds kone, Anne-Lise Johansen, har tatt seg av all korrespondanse mellom mannen og sykehuset. Hun synes det er forferdelig at sykehuset utsetter kontrollene gang etter gang.

Dette har vart siden 2007 og det gjentar seg hele tiden. Vi ser ingen forbedringer, det har faktisk blitt verre.

Det er tungt å gå ved siden av en mann som du ser er urolig. Jeg blir litt på gråten av det jeg også

Anne-Lise Johansen, pårørende

– Vi kan ikke trylle

Inger-Lise Johansen

– Det er tungt å se mannen min på denne måten, sier Inger-Lise Johansen.

Foto: Per Foss / NRK

Anne-Lise Johansen forteller at Sykehuset Vestfold kommer med ulike svar når de ringer og purrer på svar.

– Det kan være alt i fra den totale økonomien på sykehuset, til at vi må ta kontakt med politikere og gjøre noe med det selv fordi de har lite penger. Noen ganger har de også sagt at de ikke kan trylle. Jeg synes ikke det er svar godt nok, sier hun.

– Hvor lang tid har det gått mellom en oppsatt kontroll og til du faktisk har kommet til kontroll?

– Stort sett er det to måneder lenger enn det som er avtalt. Da purrer vi. De gangene det har gått over to måneder har vi måtte ta kontakt med offentlige myndigheter for å få hjelp, sier Anne-Lise Johansen.

Sykehuset beklager

Rune Sandbu

Avdelingssjef ved Sykehuset Vestfold, Rune Sandbu, sier de beklager at kreftpasienter må vente lenger på de avtalte kontrollene.

Foto: Trond Stenersen / NRK

Avdelingssjef på kirurgisk avdeling ved Sykehuset i Vestfold, Rune Sandbu, forstår at det skaper uro at kontroller stadig blir utsatt.

– Det beklager jeg sterkt. Det er uheldig at vi ikke klarer å innfri de forventninger som vi selv har lagt hos pasienten. Det er et kapasitetsspørsmål og det jobber vi sterkt med å få en bedre logistikk på, sier han til NRK.no.

Pasienten som har kreft sier at dette skaper angst og uro, og sier jo at dette er noe som har foregått ved sykehuset i flere år?

– Pasienter som har kreftdiagnose retter seg psykologisk inn på tidsintervallet. Det er jo ikke sånn at kreften vokser på bestemte tidspunkt eller sesongmessig. Dette går jo over en lang periode. Om vi har halvårige eller årlige kontroller så handler det ikke om en måned eller to til eller fra, men pasienten er veldig opptatt av å komme til rett dato. Medisinsk utgjør det ingen risiko å komme noen uker før eller noen uker etter.

– Eller måneder, som i dette tilfellet?

– I dette tilfellet synes jeg det har gått alt for lang tid, og jeg synes det er uheldig psykologisk når pasienten går og venter på å få utført kontrollen, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark