Må ha hjelp til å fjerne burot

Mange ivrige hender kan bidra til en bedre sommer for allergikere.

Burot

Burot er en av de minst populære ugrassplantene.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Hjelp til med å fjerne burot! Det er oppfordringa fra Norges Astma- og allergiforbund.

Mange allergikere sliter voldsomt på grunn av pollen fra dette ugrasset som trives godt i grøftekanter og andre steder. Målet er å ta knekken på mest mulig av dette ugrasset.

Det er sendt ut en invitasjon til barnehager og skoler i Telemark, Vestfold og Buskerud for å få ekstra mange hender med i arbeidet med å fjerne burot.

Eli Mathea Olsen.

Eli Mathea Olsen står i spissen for aksjonen som skal forsøke å utrydde burot.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Vi vil at de luker bort burota før den blomstrer, forteller Eli Mathea Olsen som er ansvarlig for årets burotaksjon. Det bør helst skje før midten av juni, det vil si før skolene begynner sommerferien. Områdene rundt idrettsanlegg, skolene og barnehagene er de stedene der det er viktig å fjerne plantene.

Så langt er det bare 30 skoler og barnehager som har sagt fra at de gjerne vil være med på denne aksjonen. På samme tid i fjor var det 80 påmeldte.

Pengepremier

Det er ikke bare et klapp på skuldra som venter de ivrige hjelperne. Olsen minner om at de også er med i trekninga om en pengepremie. 11.000 kroner blir delt på fem av barnehagene eller skolene som deltar i aksjonen.

Burotplantene blomstrer når alt det andre allergikerne reagerer på, har slutta å blomstre.

– Det er absolutt mulig å utrydde dette ugrasset, lover aksjonsleder Olsen. Den klarer ikke å spre seg like langt som for eksempel bjørkepollen.

En hyggelig sommer for alle

Hun peker på at dette ikke bare gjør sommeren mer hyggelig for pollenallergikere. Dette kan også være med på å hindre at noen utvikler allergi som gir helseplager og konsentrasjonsvanskeligheter.

Idrettslag og andre lag kan også være med på denne dugnaden. – Du finner mer informasjon om aksjonen på våre nettsider, lover Eli Mathea Olsen og krysser fingrene for at det blir minst like mange med på burotaksjonen i år som i fjor. Helst flere.