Den siste uka har soknepresten i Seljord hatt en spesiell oppgave blant mange andre.
Dag Harald Undheim skal formidle dødsbudskap uten å være tett på. Han løser det ved å reise til adressen det gjelder og ringe fra bilen.
– I de hjemmene det ikke er mulig å komme inn på grunn av smitte, ber jeg gjerne de komme ut så de i hvert fall kan se meg, sier Undheim.
Da må han levere dødsbudskapet på avstand.
– Arbeidshverdagen min har endret seg ganske radikalt. Ganske dramatisk, sier han.
VANSKELIG JOBB: Sokneprest Dag Harald Undheim.
Foto: Jon SvartdalNærheten blir tatt vekk
Når man skal fortelle pårørende at noen er døde, er det hovedsaklig to ting man skal gjøre. Det første er å fortelle hva som har hendt. Det andre er å vise omsorg, forteller psykolog og professor Atle Dyregrov.
– Informasjonen klarer man å gi like godt fra avstand eller over telefon. Men nærheten blir tatt vekk. Omsorgskvaliteten blir borte, sier Dyregrov.
PSYKOLOG: Atle Dyregrov.
Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRKHan er spesialist i klinisk psykologi og har skrevet en rekke bøker.
– Det kan hjelpe å fortelle hvorfor det er slik. For eksempel: «dessverre kan jeg ikke ta på deg nå».
Vanskelig med begravelser
På grunn av de nye smittereglene, kan det ikke være flere enn 50 stykker i en begravelse. Det er noe sokneprest Undheim synes er spesielt vanskelig.
– Det er ganske trist at vi ikke kan ta imot alle som ønsker å være til stede i en begravelse.
Det er problematisk både for familien og de som blir ekskludert, at noen skal bli nektet å si farvel.
– Det skaper store problemer for familier. De får ikke den støtten de trenger og de må si til noen at de ikke får lov til å komme, sier Dyregrov.
– En begravelse er med på å gjøre det virkelig. Spesielt ved plutselige dødsfall. Så det er fryktelig vondt at man ikke får sagt farvel.
Han anbefaler at pårørende i en sånn situasjon bruker de digitale kanalene. Ved å sende en e-post eller ved å skrive på Facebook kan man forklare situasjonen. Dyregrov mener også at det går an å ha en minnestund ved en senere anledning.
– Det vil gjøre det lettere for omgivelsene å ta kontakt, sier professoren.